Ah yerde kalmaz

Ah yerde kalmaz
Ah yerde kalmaz atasözünün anlamı, zulmeden, hak yiyen, kötülük yapan ve bu sebeple birilerinin bedduasını alan kimse iflâh olmaz; onun sonu iyi değildir, yaptıklarının cezasını mutlaka görür.

Haksızlığa ve zulme uğrayan insanların çektiği dertleri ahları yerde kalmaz. Kim kime ne kötülük ettiyse acısı o kişiden muhakkak er ya da geç çıkar. Kimsenin ahı kimsede kalmaz. Kötülük yapanlar mutlaka cezalarını çekerler.

Başkalarına kötülük yaparak onların beddualarını alan kimseler, kötülüklerinin cezasını hem dünyada, hem ahirette çekerler.

Cümle içinde örnek kullanımı : Annem bedduasından çok korkar dediğim’de bana ah alan onmaz ah yerde kalmaz.

Açıklama ve kompozisyon : Dinimiz islam’da hepimiz hemen hemen az veya çok biliriz ki, güçsüzlere, günahsızlara zulmetmek büyük günah ve insanlık suçudur.  Çünkü zulme uğrayan kişinin bedduasını alan sonunda cezasını çeker. İnsanlar genellikle iyilik gördükleri insanlara dua ederler, Allah tarafından mükâfatlandırılmalarını isterler. Görülen bir iyilik sonucu gönüllerde hissedilen sevinç ve heyecan kişiyi hep hayır duaya yönlendirir. Bir iyilik karşısında sözlü olarak bir şey söylenmese bile, yaşanan veya beden dili ile yansıtılan memnuniyet hâli, bir nevi duadır ve her iyilik mutlaka karşılığını bulur.

İşte bunun tam tersi’de olduğunda mutluka cezasını çeker. Onun İçin mazlumun duası kabul olur ve geri çevrilmez. Bu yüzden makamımıza güvenip insanlara kötülük yapmamalı, bir gün hesaba çekileceğimizi unutmamalıyız. Bu sebeple atalarımız geçmiş dönemlerden bu güne kadar hep derler Allah zalimlerin cezasını bu dünyada veya diğer dünyada mutlaka verir.

Güçlü oldukları için güçsüzleri ezenler, Allah tarafından mutlaka cezalandırılırlar. Mazlumlara yaptıkları şeyler, burnundan fitil fitil getirilir. Yetimin, garibin hakkını çiğnemek, onlara kötülük yapmak, onların ahını, yani bedduasını almamıza sebep olur. Allah mazlumun duasını da bedduasını da kabul eder.

İnsanlara zulmedenler, aynı zulümle bir gün mutlaka karşılaşacaklarını bilmelidirler.

Kaynak:Eğitim Sistem

5
5
5
6
6
6
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.