Ahilik teşkilatının ekonomiye katkıları

Ahilik teşkilatının ekonomiye katkıları
Ahilik teşkilatının ekonomiye katkıları hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ahilik teşkilatı, özellikle 11. ve 13. yüzyıllarda uygulanmış olan bir teşkilat sistemi olarak usta-çırak ilişkisinden hareketle çekirdekten yetişme ya da alaylı olma gibi değerlerin yaşanmasını sağlayan bir teşkilat hizmeti şeklindedir. Ahilik teşkilatı, toplumda mesleklerin yaşamasını ve zanaatların sürdürülmesini sağlamaktadır.

Ahilik teşkilatının ekonomiye katkıları olarak mesleklerin yaşaması, ticaret kültürünün oluşması, ticaret ahlakının oluşması, fahiş fiyata ürün satmanın yasak olması, üretime ve emeğe değer verilmesi, hırsızlığın ve dolandırıcılığın önüne geçilmesi bakımından oldukça fazladır. Bu nedenle ahilik teşkilatı bir sendika gibi hizmet vermekte ve emeğin, üretimin, tüketimin korunması ve yerinde yapılmasını sağlamak amacıyla gerekli görülmektedir.

Ahilik Teşkilatının Ekonomiye Katkıları

  • Ahilik teşkilatı ticari hayatı düzenlemişlerdir
  • Ham madde alım satımı, ham maddenin işlenmesi ve üretilenlerin pazara sunulması ile ilgili her türlü düzenlemeleri yapmışlardır.
  • Narh koyma (ürünün fiyatını belirleme) konusunu da düzenleyerek üretilen malların aracısız bir şekilde tüketiciye ulaşmasını sağlamışlardır.
  • Meslekler arasında yaşanılan sorunların çözülmesi, üretimin miktarının ve kalitesinin belirlenmesi, üretilenlerin denetlenmesi ve ürünlerin fiyatlarının düzenlenmesini sağlamışlardır.
  • Meslek sahiplerinin en iyi şekilde yetiştirilmelerini sağlayarak ekonomide sürekliliği sağlamışlardır.

219
218
8
34
2
4
145
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.