Ahlak ve ahlak felsefesinin özellikleri

Ahlak ve ahlak felsefesinin özellikleri
Ahlak ve ahlak felsefesinin özellikleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ahlak kavramının Latince karşılığı olan moral; huy, karakter, hâl ve hareket tarzı anlamına gelir. Bu anlamdan hareketle ahlak insanın davranışlarını, karakter yapısını ve bununla ilgili değerlendirmeleri düzenleyen kurallar bütünü olarak tanımlanabilir. Düzenleyici yönüyle ahlak normatif bir özellik gösterir.

Ahlakın bir başka özelliği bireyin bilinçli davranışları ile ilgili olmasıdır. Bilinçli olmayan davranışlar ahlakla ilgili değildir. Ahlak toplumların gelişme sürecinde insanların toplu hâlde yaşamaya başladıkları döneme kadar uzanır. Başka bir deyişle ahlak, ahlak felsefesinden (etik) önce de vardır. Ahlak felsefesinin sistemli biçimde ortaya çıkışının MÖ 4. yüzyılda Antik Yunan Dönemi’nde gerçekleştiği söylenebilir. Ahlak felsefesi, insanın ahlaki eylemlerini ve bu eylemlerin dayandığı ilkeleri konu alan felsefe dalıdır. Ahlak; toplumsal yaşamda insan eylemlerini düzenleyen ve bu eylemlerde iyi-kötü ayrımı yapan, genel kabul görmüş kurallar bütünüdür. Ahlak felsefesi ise insanın ahlaki eylemlerini ve ahlaki olanın özünü araştıran, sorgulayan felsefe dalıdır.

121
94
47
56
67
80
536
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.