Ahlatın iyisini ayılar yer

Ahlatın iyisini ayılar yer
Ahlatın iyisini ayılar yer atasözünün anlamı, değerli, güzel ve iyi şeyler çoklukla onlara lâyık olmayan kimselerin eline geçer ve onlarca kullanılırlar.

Bu dünyanın şaşılacak yönlerinden biride şudur ki, güzel şeyler çok defa ona layık olmayan kimselerin eline geçer. Bu dünyanın iyi nimetlerinden daha ziyade züfli, değersiz insanlar istifade ederler. Bu, dünyanın imtihan ortamı olmasının doğal bir sonucudur.

Değerli, güzel ve iyi şeyler çoklukla onlara layık olmayan kimselerin eline geçer ve onlarca kullanılırlar. Bu da gösteriyor ki, insanlar gelişen olaylara çok kez engel olamazlar ve güzel şeyleri, genellikle ona yaraşır durumda olmayanlar elde eder.
Ahlat: Yaban armudu.

Issız yerlerde yetişen ağaçların meyveleri erken top­lanmadığı için olgun ve güzel olur. Ancak insanlar bu meyvelere ulaşamadıkları için bir işe yaramaz, kurda kuşa yem olur. Bu durumda olgun armutları ve ahlatla­rı ayıların yemesi de kaçınılmazdır.

İnsanlar arasında da iyi imkân ve zenginlikler genel­likle buna lâyık olmayan kişiler elinde bulunur. Bu du­rum yetenekli insanları üzer ve kıskandırır. Başkalarının sahip olduğu imkânlara ulaşamayan ki­şilerce bir kıskançlık hissiyle söylenir. Son zamanlarda armut yenilirken espri olsun diye de söylenir olmuştur.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.