Akışkanların basıncı kesit alanına nasıl bağlıdır

Akışkanların basıncı kesit alanına nasıl bağlıdır
Akışkanların basıncı kesit alanına nasıl bağlıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Akışkanlarda aynı derinlikte basınç aynıdır. Sıvının uyguladığı basınç kuvveti her zaman kuvvetin uygulandığı yüzeye diktir. Basıncın yönü yoktur, çünkü skalerdir, ama basınç kuvvetinin yönü vardır, her zaman yüzeye diktir.

Bir yerden bir yere akan maddelere akışkan denir. Sıvılar ve gazlar akışkandır. Akışkanlar basınç farkından dolayı akarlar. Akış yönü basıncın büyük olduğu yerden küçük olduğu yere doğrudur. Basınç farkı ortadan kalkıncaya kadar akış devam eder.
Akışkanlarda herhangi bir noktada derinliğe bağlı statik ve akışkanın hızına bağlı dinamik basınç vardır.
Bir akışkanın kesit alanı küçülürse akış hızı artar. Örneğin musluğa takılı hortumun ucu sıkılırsa, su daha hızlı fışkırır. Yandaki itfaiyeci, hortum ucunun kalınlığını ayarlayarak fışkıran suyun daha ileri gitmesini sağlayabilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
1
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.