Akraba evliliklerinin hangi hastalıklara sebep olduğunu araştırınız

Akraba evliliklerinin hangi hastalıklara sebep olduğunu araştırınız
Akraba evliliklerinin hangi hastalıklara sebep olduğunu araştırınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Akraba evliliklerinin hangi hastalıklara sebep olduğunu araştırınız Araştırdığınız hastalıklardan birini seçerek daha detaylı bir araştırma yapınız. Bu konuda sağlık sektöründe çalışan kişilerden (hekim, hemşire, genetik uzmanı vb.) yardım alabilirsiniz.

Ödev cevabı kısaca : Akraba evlilikleri, genetik bozuklukların ortaya çıkma olasılığını artırabilir. Bu bağlamda beta talasemi, kistik fibroz, orak hücre anemisi gibi rezessif genetik hastalıklar, metabolik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, görme ve işitme kaybı, kalp ve damar hastalıkları gibi çeşitli hastalıklar örnek olarak verilebilir. Ancak hastalıkların ortaya çıkma olasılığı, genetik faktörler ve aile geçmişi gibi birçok değişkene bağlıdır.

Akraba evliliklerinin sebep olduğu genetik hastalıklardan biri kistik fibrozis'tir. Kistik fibrozis, solunum ve sindirim sistemlerini etkileyen genetik bir bozukluktur. Genellikle akraba evliliklerinde görülme olasılığı artar. Hastalık, CFTR genindeki bir mutasyon sonucu ortaya çıkar ve otozomal resesif bir geçiş gösterir. Kistik fibrozis, tuzlu ter, solunum problemleri, sindirim sorunları gibi belirtilere neden olabilir ve multidisipliner bir yaklaşım gerektiren bir durumdur. Daha spesifik bilgiler için sağlık uzmanlarından yardım almak önerilir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.