Aktif taşıma sırasında görev alan hücre zarındaki proteinler üretilemediği zaman aktif taşıma mekanizmasında aksaklıklar

Aktif taşıma sırasında görev alan hücre zarındaki proteinler üretilemediği zaman aktif taşıma mekanizmasında aksaklıklar
Aktif taşıma sırasında görev alan hücre zarındaki proteinler üretilemediği zaman aktif taşımamekanizmasında aksaklıklar meydana gelir. Bu aksaklık sonucu sistik fibrozis adı verilen bir rahatsızlık ortaya çıkabilir.

Aktif taşıma sırasında görev alan hücre zarındaki proteinler üretilemediği zaman aktif taşıma mekanizmasında aksaklıklar meydana gelir. Bu aksaklık sonucu sistik fibrozis adı verilen bir rahatsızlık ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığın nedeni hakkında detaylı bir araştırma yapınız.

Sistik fibrozis (KF), doğumdan itibaren solunum sistemi, sindirim sistemi ve üreme sistemininde yer alan mukus ve ter bezlerini etkileyen kalıtsal bir hastalıktır. Sistik fibrozis gen mutasyonundan kaynaklanan kalıtsal bir hastalıktır. Hastalık çekinik genlerle aktarıldığından ötürü hasta olmayan fakat hastalık genlerini taşıyan kadın ve erkeğin çocuklarında %25 ihtimalle ortaya çıkar. Hastalık halinde bir takım mineraller hücre dışına taşınamaz, dolayısıyla su da hücre dışına bırakılamaz. Bu nedenle üretilen mukus gibi salgılar aşırı kalınlaşır ve akciğer ile pankreasta tıkaçlar oluşturur. Akciğerde biriken yoğun mukus, dışarıdan gelen mikroplar için de iyi bir yaşam ortamı oluşturur ve bu nedenle sık sık akciğer enfeksiyonları gelişir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.