Al kibar kızını, işlerin bulana bulana, al çitak kızını gezsin eylene eylene

Al kibar kızını, işlerin bulana bulana, al çitak kızını gezsin eylene eylene
Al kibar kızını, işlerin bulana bulana, al çitak kızını gezsin eylene eylene atasözünün anlamı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kişilerin en büyük marifetlerinden birisi, erkek çocuklarını hayırlısı ile evlendirdikten sonra çoluk çocuğa karıştığını görmektir. Bizlerde birer erkek çocuk isek alacağımız kızı iyi bilmeli, ailemizi ve kendimizi mağdur etmemeliyiz. Kibar ve zarif olmasının yanı sıra eğer çokta çıt kırıldım bir bayanla evlenirsek işlerimiz aksar, evimizin işleri görülmez, zamanla büyük sorunlar yaşanılır. Kadın her zaman evini kibarlık göstermeden korumalı ve bakmalıdır. Çitak kızı diye bahsedilen bayanlar ise aslında çiti ak, yani elbiseleri, giydikleri beyaz anlamında, bakımlı kişiler için kullanılmıştır. Bu tip birisi ile evlenmemiz ise o kişinin sürekli gezmesinin sebebiyle hiçbir iş yapmayacağı anlamını taşımaktadır. Buda zamana bizi ve ailemizi harap eder, daha büyüklerimizin sıkıntı duyacağı konuların oluşmasına kadar ilerler.

Kız çocuklarının eğitimi ailede başlar. Kişilik ve yetenekleri, aile bireylerinin tutum ve davranışlarına göre zamanla şekillenir.
Eğitimli, kültürlü, görgülü bir ailede yetişen kız, evlendiğinde kendi evinde de ailesinden gördüklerini taklit eder. Uysal ve eşine saygılı, sorumluklarını yerine getiren biri olarak yuvasına sahip çıkar. Mutlu ve huzurlu bir yuvası olur.
Huysuz ve geçimsiz bir ailede yetişen kız da, evlilikte kendine düşen sorumlulukları yerine getirmez. Keyfine eğlenmesine bakar. Böyle kişilerin de mutlu bir yuva sahip olması kolay beklenemez.
Çıtak: Kaba, huysuz, kavgacı.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.