ALES Başvuru İşlemleri

ALES Başvuru İşlemleri
ALES sınavına girmeye lisans eğitiminiz sırasında ya da mezun olduktan yıllar sonra karar vermiş olabilirsiniz.

Her iki durum için ALES sınav başvurusu yapma yöntemi biribirinden farklıdır. Aşağıda mezun olarak ve öğrenci olarak yapılan ALES başvuruları anlatılmıştır.

ALES sınavı ÖSYM tarafından yapılmaktadır.  Başvuru işlemleri ÖSYM’nin uyguladığı diğer sınavlara benzer şekildedir. 
ALES'e katılmak isteyen adaylardan,

  • Türkiye'deki üniversitelerde bir lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar kendi üniversitelerinden,
  • Mezun durumda bulunanlar istedikleri üniversiteden,
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde oturanlar ise "Bedrettin Demirel Cad., No: 101, Lefkoşa-KKTC" adresindeki ÖSYM Temsilciliğinden

ALES Dönem Kılavuzu ve Başvurma Belgesini içeren kitapçıktan oluşan başvuru evrakını, belirtilen tarihlerde alacaklardır

Adaylar, bu kılavuzda belirtilen kurallara uygun olarak doldurdukları Başvurma Belgesi ile sınav ücretinin yatırıldığını gösteren Banka Dekontunu mesai bitimine kadar,mezun olmayanlar kendi üniversitelerine,mezun olanlar ise istedikleri üniversiteye onaylatarak teslim edeceklerdir.

Başvurular şahsen yapılacaktır. Başvuru sırasında adayların, Başvurma Belgesindeki kimlik bilgilerinin onaylanabilmesi için, fotoğraflı ve soğuk damga ile onaylı kimlik belgelerini (nüfus cüzdanı, sürücü belgesi veya pasaport) yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır:

a) Kılavuz ile Aday Bilgi Formunun edinilmesi

Sınava katılmak isteyen adaylar, 2013-ALES İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Bilgi Formuna başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden ulaşabilirler.

Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi

Başvurular aşağıda belirtildiği şekilde yapılacaktır:

Son iki yıl içinde ÖSYM' nin yapmış olduğu her hangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan adaylar, 2013-ALES İlkbahar Dönemi başvurularını isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezine başvurarak yapabilirler (Son iki yıl içinde yapılan ALES sınavlarına başvuru merkezi aracılığıyla değil internet üzerinden bireysel olarak başvuran adaylar, 2013-ALES İlkbahar Dönemi başvurularını tekrar internet üzerinden bireysel olarak yapamazlar. Bu adayların başvurularını başvuru merkezinden yaparak başvurudaki fotoğraflarını yenilemeleri gerekmektedir.)..

c) Başvurma için randevu alınması

Başvurusunu başvuru merkezinde yapacak adayların, başvuru merkezinden sınava başvurma süresi içerisinde, randevu almaları gerekir. Randevunun, başvurunun yapılacağı Başvuru Merkezinden alınması zorunludur. Randevu, adayın bir yakını tarafından da alınabilir.

d) Sınav ücretinin yatırılması

Bütün adaylar 50,00 TL olan sınav ücretini başvurudan önce ilgili banka şubelerine yatıracaklardır. Adayların, sınav ücretini yatırmaları için kılavuzun arka sayfasında belirtilen banka şubelerinden birine gidip; sınavın adı, T.C. Kimlik Numarası ile ad ve soyadı bilgilerini vermeleri yeterli olacaktır. Uyruğu T.C. olmayan adaylar ÖSYM'nin internet sayfasındaki "Y.U. Numarası Edin" başlıklı alandan aldıkları numarayı T.C. Kimlik Numarası olarak kullanacaklardır. Adaylar, sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunu almayı unutmamalıdırlar.

e) Aday Bilgi Formunun Doldurulması

Aday Bilgi Formundaki bilgi alanlarının doldurulmasına ilişkin açıklamalar aşağıda sırasıyla verilmiştir. Bu açıklamalar dikkatle okunduktan sonra yazma işlemine geçilmelidir. Yapılacak yanlışlıklardan doğacak sonuçların bütün sorumluluğu adaylara aittir. Formun doldurulması, başvuru işleminin kolay ve yanlışsız yapılmasına yardımcı olacağı için bu forma yazılan yazının okunaklı olması gereklidir. Form dolma kalem veya tükenmez kalemle doldurulacaktır.

Formdaki kimlik ile ilgili bilgi alanlarına, adayın nüfus cüzdanında yer alan bilgiler değiştirilmeden, kısaltma yapılmadan büyük harflerle yazılacaktır.

2.2 BAŞVURMA İŞLEMİNİN TAMAMLANMASI

a) Başvuru merkezinde yapılacak başvurular

Randevu alınan günde başvuru merkezine gidildiğinde;

  • Aday Bilgi Formunun eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş olması,
  • Sınav ücretinin bankaya yatırılmış olması gerekir. Ayrıca adayların,
  • Fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları gerekir.

Başvuru merkezi görevlisi tarafından Aday Bilgi Formundaki bilgilerle birlikte adayın Web kamerayla alınacak fotoğrafı da elektronik ortama aktarılacaktır. Bu fotoğrafın cepheden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf olması gerektiğinden, başvuru merkezine giderken adayların bu hususa dikkat etmeleri gerekmektedir. Sınav günü bu fotoğraftaki saç, bıyık, makyaj gibi tanınmada önemli rol oynayacak görünüm özelliklerinde bir değişiklik bulunmamalıdır.  Sınav günü, Salon Başkanının, fotoğraftan adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği göz önünde tutulmalıdır.

Başvuru merkezi görevlisi adayın bilgilerini ve fotoğrafını elektronik ortama aktardıktan sonra yazıcıdan alacağı "2013-ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Kayıt Bilgileri" adlı belgeyi kontrol etmesi için adaya verecektir. Aday bu belgeyi kontrol edecek, bilgiler doğru ise belgeyi imzalayıp, görevliye onaylaması için geri verecektir. Onaylanmış fotoğraflı belge görevliden alınmalı ve sınavın bütün aşamalarında gerekli olacağından saklanmalıdır.

Başvuruda 3,00 TL olan Başvuru Hizmeti Ücreti de adaylar tarafından ödenecektir.

b) İnternetle bireysel başvurular

Son iki yıl içinde ALES'e başvurmuş olan adaylar başvurularını isterlerse bireysel olarak internet aracılığıyla kendileri yapabileceklerdir. Bu durumdaki adayların sınav ücretini yatırdıktan sonra ÖSYM'nin internet adresinde "2013-ALES İlkbahar Dönemi Kayıt" başlıklı alana girmeleri ve buradaki açıklamalar doğrultusunda şifre alarak mevcut bilgilerini kontrol etmeleri ve gerekli olanları değiştirerek başvurularını tamamlamaları gerekir. Başvuru işlemi tamamlandıktan sonra Adayların, Aday Başvuru Kayıt Bilgileri dökümünü yazıcıdan alıp kontrol etmeleri ve bu belgeyi saklamaları gerekir.

Ekinde ÖSYM’ye ulaştırılacak rapor vb. Belgeler bulunan Aday Bilgi Formları başvuru sırasında görevliye teslim edilecektir. İnternetle bireysel başvuru yapacak olan adaylar da belgelerini “Genel Amaçlı Dilekçe Örneği” ekinde başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştıracaklardır.

Ekinde ÖSYM’ye ulaştırılacak belge bulunmayan Aday Bilgi Formu adayın kendisinde kalacaktır.

c) Postayla başvurular

Başvurma süresince başvuru merkezine gidemeyecek durumda olan hasta ve tutuklu adaylar ile sürekli yurt dışında bulunanlar (eğitim, tedavi vb.) başvurularını postayla yapacaklardır. Bu durumdaki adaylar, başvurma süresi içerisinde, aşağıdaki belgeleri bir dilekçe ekinde sağlam bir zarfta ÖSYM'ye gönderebilirler veya elden teslim ettirebilirler.

Başvurma süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaşmayan belgeler işleme konulmayacaktır.

  • Doldurulmuş 2013-ALES İlkbahar Dönemi Aday Bilgi Formu
  • Hasta olan adayların başvurma süresince başvuru merkezine gidemeyecek durumda olduğunu gösterir sağlık kurulu raporu
  • Başvurma süresince yurt dışında bulunan adayların, yurt dışında bulunma nedenini ve süresini belirten resmi bir belge
  • Son üç ay içerisinde cepheden, başı açık, adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş bir fotoğraf (Bu niteliklere uymayan fotoğraf yapıştıran adayların başvuruları kabul edilmeyecektir.)
  • Fotoğraflı ve onaylı bir kimlik belgesinin (nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb.) onaylı bir örneği
  • Sınav ücretinin yatırıldığını gösterir banka dekontu

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.