Ales Sınavı ve Önemi

Ales Sınavı ve Önemi
Ales sınavı ülkemizde yapılan önemli sınavlardan biridir. Hemen herkes en az bir kez bu sınavın adını duymuştur.

Son olarak 17 Kasım 2012 tarihinde yapılmış olan Ales sınavı bir yıl içerisinde iki kez yapılmaktadır. 2013 yılına ait ilk Ales sınavı ise 12 Mayıs 2013 tarihinde yapılacaktır. Güz ve bahar dönemleri olmak üzere iki kez yapılan bu sınav, özellikle lisans eğitimini tamamlayan ve yüksek lisans eğitimine geçiş yapmak isteyen adaylar için oldukça önem taşımaktadır. Ales sınavının amacı yüksek lisans öğrencilerini seçmek ve yerleştirmektir. Üniversitelerde ki akademik kadrolar için bu sınav oldukça önemlidir.

Lisans eğitimini tamamlayan ve eğitimine yüksek lisans yaparak devam etmek isteyen bir kişi için ülkemizde zorunlu tutulan sınav Ales adı verilmiş olan bu sınavdır. Kişi mutlaka bu sınava girmeli ve gereken puanı almalıdır. Aksi takdirde kişinin yüksek lisans yapma şansı bulunmamaktadır. Ales sınavı sonucunda alınan puana göre adayın yerleştirme işlemi yapılmaktadır. Her birimin ayrı bir yüksek lisans puanı vardır. Ve puanlar dâhilinde yüksek lisans öğrencilerini kabul etmektedirler. Dolayısıyla adayın istediği birimde yüksek lisansa başlaması için gereken puanı Ales sınavı ile alması ve ona göre tercih yapması gerekmektedir. Adaylar puan sıralamalarına ve tercihlerine göre yerleştirilmektedir.

Ales sınavının belirli bir geçerlilik süresi vardır. 3 yıl geçerli olan bu sınava bu nedenle adayların birçok kez katılma şansı bulunmaktadır. Aynı zamanda adayların 3 yıl boyunca puanları geçerli olacağından, bu süreç içerisinde yeniden sınava girmeleri durumunda tercih yaparken istedikleri puan üzerinden tercih yapma şansları vardır. Bu da Ales sınavı sonucunda alınacak puan ile yüksek lisans yapmak isteyen adaylar için oldukça önemli bir avantajdır.

Ales sınavında yeterli puan alınmasının ardından kişi bir takım mülakatlara girmektedir. Ancak bu mülakatlarda başarılı olduğu takdirde yüksek lisansa başlama şansına sahip olmaktadır. Ancak yine de yüksek lisansa başvurmak için en önemli adım Ales sınavı ve Ales sınavından alınacak olan puandır. Bunun dışında kişinin notları, diploma puanı ve mülakat başarısı da yüksek lisans yapmak için önemlidir.

EgitimSistem.Com - Özel Haber

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.