Alevilik-Bektaşilikte önem verilen başlıca ilkeler

Alevilik-Bektaşilikte önem verilen başlıca ilkeler
Alevilik-Bektaşilik hakkında bir araştırma yapınız. Alevilik-Bektaşilikte önem verilen başlıca ilkeleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Toplumumuzdaki tasavvufi yorumlardan bir tanesi Alevilik-bektaşiliktir. Alevi, Hz. Ali’nin yanında olan ona bağlı kişi demektir. Alevilik-Bektaşilik Türk topluma özgü düşünce akımıdır. Türk toplumunda bu görüşlerin yayılma nedeni, Bektaşi babalarının, halk içinde, hoşgörü, sevgi dolu, basit bir hayat sürdürmeleridir.

Alevilik-Bektaşiliğin ahlaki ilkeleri;

– Haya, cömertlik, sabır, şükür, ilim, marifet, haya, edep, kendini bilme, tevazu sahibi olmak, insanları ayıplamamak, sır saklamak, insanlara ve diğer varlıklara kötü gözle bakmamak.
– Ehl-i Beyt sevgisi çok önemsenmiş, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hüseyin, Hz. Hasan’a çok sevilir ve saygı duyulur.
– Alevilik ve Bektaşilikte oniki imam sevgisi de önemlidir. Sevmek gerekir.

– Alevilikte misafirperliğin ve dostluğun önemi büyüktür. Küçükler büyüklerine her zaman saygı duyar.
– Alevilikte, iyilik yapmak, sabırlı olmak ve öfkeden kaçınmak, emredilmiş. Bu eline, beline ve diline sahip olmak şeklinde söylenmiştir. Şartlar ne kadar zor olursa olsun bu ilkeye uyulması istenmiştir.
– Alevilik sevgi temelinin üzerine kurulmuştur. Sevgi, saygı, hoşgörü, barış gibi ilklerin yaygınlaşması istenir. İnsana saygı en önemli ilkedir.

– Alevilikte bu ahlaki kurallara uymayanlar düşkün denir. Düşkünler dedelerce uyarılır. iyilikle tenbihlenir.
– Edepli ve insanı kamil olması istenir. Bundan maksat kişinin, eline diline beline sahip olmasıdır.

1166
164
343
146
150
151
1127
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
6 Yorum