Alexander Graham Bell hayatının kısaca hikayesi

Alexander Graham Bell hayatının kısaca hikayesi
Alexander Graham Bell, (doğum 3 Mart 1847, Edinburg İskoçya - ölüm 2 Ağustos 1922, Baddeck Kanada), telefonun icadı ile tanınan bilim insanı.

1876’da Telefonunun mucidi diye Dünya ya namı yayılmış Alexander Graham Bell, 1847 de İskoçyada Edinburgh da dünyaya gelmiştir. Ontario’da,  sonra Amerika’da, en son ise Boston’da yaşamıştır.

Graham Bell, sağırların duyması için çabalıyordu. Ancak bunu yapamasa da her gün güncellenen telefonla aralarında kilometreler olan insanların iletişim kurmalarını sağladı. Namını duyan Oxford Üniversitesi Bell’ i konuk öğretmen olarak üniversitelerine davet etmiştir. Burada edindiği Alman Hermann von Helmholz ‘un kaleme aldığı işitme fizyolojisi kitabını okumuştur. Müzik sesinin bir tel sayesinde başka yerlere gönderilebileceği fikri oluşmuştur. O zamanda bu fikir üzerinde çalışan başka bilim adamları da varmış. Bunlardan biri İlista Gray’dır.

Graham Bell akıllarda telefonun mucidi diye kalsa da  bilinmeyen birçok çalışmaları mevcuttur.

Bu çalışmalardan biri büyük hayran kitlesine sahip bir çok takipçisi olan National Geographic dergisindeki yöneticiliğiydi. Yüz yirmi sene evvel silahlı saldırıya uğrayan ve ağır yaralı olan ABD Başkanı Garfield’ın vücudundaki kurşunların yerini tespit etmede  ilk kez kullandığı telefonik sonda, Röntgen’in X ışınları ile tanıyı geliştirilmesinde kullanıldı. Deniz ve hava taşımacılığında bir çok katkısı olmuştur.

1893 yılında telefonun kat ettiği yolları konu alan bir yazar araştırmalarını şöyle anlatmıştır: “Şu anda duyabildiğimiz sanatçı ve şarkıcıları bir süre sonra insanlık inanıyorum ki görecek.”

Bu sözler televizyona yorumlansa da gittikçe gelişen teknoloji görüntülü cep telefonlarını, internet üzerinden canlı görüşmeyi de kast etmiş olabilme ihtimalini de düşünmeden edemiyor. Bilim kurgu aşıkları “Uzay Yolu” filminden ilham alarak insanların ışınlanmalarından, insanların bir yerden başka bir yerdeki olayı üç boyutlu olarak ekranlarda görerek, duyarak değil de hissederek elde edeceği günlerin yakın olduğunu da düşünüyorlar.

Sağırlık için gösterdiği çabanın insanlığın sağırlığını gideren bir icadı bulan Bell’in vefatının ardından minnet ve saygıdan dolayı telefonu temsil eden kırmızı “çan” resimleriyle anıldı…

1040
981
387
39
639
64
1592
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum