Altın oran nedir

Altın oran nedir
Altın oran, matematik ve sanatta bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Eski Mısırlılar ve Yunanlar tarafından keşfedilmiş, mimaride, sanatta kullanılmıştır

Altın oran, altın kesit olarak da bilinir, (1 + √5) / 2 ‘ye (yaklaşık 1,618) eşit oran.

Doğada ve klasik sanatta pek çok uygulamasına rastlanılan bu oranın en iyi bilinen örneği “altın dörtgendir. Altın dörtgen çizme işleminin ilk adımı, bir kare çizmektir. Ardından, bu kareyi iki eş parçaya ayıran bir eksen çizilir. Çizimde, sözü edilen eksen, PO doğrusuyla gösterilmiştir. O merkezli, OC yarıçaplı çember yayının, AD’nin D yönündeki uzantısını kestiği F noktası aranan dörtgenin bir köşesidir. | AF | : | AB | altın orana eşittir. Böylece elde edilen AFEB dörtgeninin yanı sıra, CDFE dörtgeni de bir “altın dörtgendir.

Altın dörtgen ve altın oran, klasik sanatta, Atina’daki ünlü Parthenon Tapınağı’nın ön yüzünde olduğu gibi, oldukça başarılı biçimde kullanılmıştır. Ancak bu kullanımın ne derecede bilinçli olduğu bilinmemektedir. 20. yüzyılın başlarında Paris’te oluşturulan Altın Kesit grubu çalışmalarını bu oran üstüne temellendirmiştir.

Fibonacci Sayıları ve Altın Oran

Fibonacci sayıları (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181, 6765, 10946... şeklinde devam eder) ile Altın Oran arasında ilginç bir ilişki vardır. Dizideki ardışık iki sayının oranı, sayılar büyüdükçe Altın Oran'a yaklaşır.

Fibonacci ardışıkları, Altın Oran ilişkisi yorumlamasıdır.

İnsan bedeninde Altın Oran Örnekleri

  • Parmak ucu-dirsek arası / El bileği-dirsek arası,
  • Omuz hizasından baş ucuna olan mesafe / Omuz hizasından baş ucuna olan mesafe,
  • Göbek-baş ucu arası mesafe / Omuz hizasından baş ucuna olan mesafe,
  • Göbek-diz arası / Diz-ayak ucu arası.
  • Yüzün boyu / Yüzün genişliği,
  • Dudak-kaşların birleşim yeri arası / Burun boyu,
  • Yüzün boyu / Çene ucu-kaşların birleşim yeri arası,
  • Ağız boyu / Burun genişliği,
  • Burun genişliği / Burun delikleri arası.
  • Göz bebekleri arası / Kaşlar arası.

Doğadaki Altın Oranın Görüldüğü Yerler

Ayçiçeği: Ayçiçeğinin merkezinden dışa, sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayıları oranı altın oranı verir.

Papatya: Papatya çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur.

İnsan Kafası: Her insanın kafası bir yada birden fazla saç tellerinin çıktığı düğüm yerleri adı verilen nokta vardır. Bu noktadan çıkan saç telleri dik şekilde değil, spiral, bir eğri oluşturarak çıkmaktadır. Bu eğrinin eğrilik açısı bize altın oranı vermektedir.

İnsan Kolu: Vücudumuzun bir parçası olan kollar dirsek bölgesinden ikiye ayrılır. Bu iki bölün ayrı ayrı altın oranı verebileceği gibi, kolun tümünün yarısı da altın oranı vermektedir.

İnsan Parmağı: Ellerimizdeki parmaklarınızın üst boğumunun alt boğumuna orantısı altın oranı verecektir.

Mısır Piramitleri: Mısır piramitleri doğadaki altın oranın en eski örneklerinden birisidir. Piramitlerin tabanının yüksekliğine oranı altın oranı vermektedir.

Mona Lisa Tablosu: Leonardo da Vinci'nin bu dünya ya nam salmış eserinin boyunun enine oranı altın oranı vermektedir.

Deniz Kabuğu: Deniz kabuklarında bulunan eğriliğin tanjantının bize altın oranı verdiği tespit edilmiştir.

Tütün Bitkisi: Tütün yaprak dizimindeki eğriliğin tanjantı altın orandır.

Eğrelti Otu: Tütün bitkisindeki özellik Eğrelti Otu’nda da geçerlidir.

Salyangoz: Salyangozun kabuğu düzleme aktarıldığında oluşan dikdörtgenin boyunun enine oranı altın orandır.

Mimar Sinan: Mimar Sinan’ın eserlerinin çoğunda da altın oran görülmektedir.

Kar Tanelerinde Altın Oran: Doğadaki altın oran, kristal yapılarda da görülür. Çoğunluğu gözlerimizle göremeyeceğimiz kadar küçüklerdir. Ama kar taneleri üstündeki altın oranı gözlerimizle görebiliriz. Kar tanelerini meydana getiren uzunlu kısalı dallar, çeşitli uzantıların oranı hep altın orandır.

211
59
211
60
49
49
50
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.