Alveollerde gaz değişimi nasıl gerçekleşir

Alveollerde gaz değişimi nasıl gerçekleşir
Alveollerde gaz değişimi nasıl gerçekleşir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Alveoller içerisindeki hava ile kapiller damar içerisindeki kan arasındaki gaz (O2 ve CO2) geçişleri difüzyon yolu ile gerçekleşir.

Alveoller, akciğerlerin içinde bulunur. Kılcal damarlardaki karbondioksiti alırlar ve kılcal damarlara içlerinde olan oksijeni verirler. Buna madde alış-verişi denir. Alveoller kan dolaşımında da görevlidir.

Alveollerde gaz değişimi, oksijenin akciğerlerden kana ve karbondioksitin kandan akciğerlere geçişini içerir. Bu değişim, alveol duvarları ve kan kapillerleri arasında gerçekleşir. Oksijen alveollerdeki yüksek konsantrasyondan kan kapillerlerine difüzyonla geçerken, aynı zamanda karbondioksit kan kapillerlerinden alveollere doğru difüze olur. Bu işlem, kandaki oksijen miktarının artmasını ve karbondioksit miktarının azalmasını sağlar, böylece dokulara oksijen taşınırken karbondioksitin uzaklaştırılmasını kolaylaştırır.

34
10
117
114
6
30
17
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.