Amino asitler arasındaki bu farklılığı oluşturan nedir

Amino asitler arasındaki bu farklılığı oluşturan nedir
Amino asitlerin genel formülleri aynı olmasına rağmen neden doğada 20 çeşit amino asit vardır, amino asitler arasındaki bu farklılığı oluşturan nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Aminoasitlerin formülleri aynıdır buna rağmen doğada 20 çeşit amino asit bulunmaktadır. Bunun sebebi amino asitlerin farklı radikal yani değişken gruplara sahip olmasıdır.

Amino asitlerin yapılarını incelediğimiz zaman yapısında;

  • Amino grubu (NH3)
  • Karboksil grubu (COOH)
  • Radikal grup (R) bulunur.

Amino asitlerin farklı olmasını sağlayan radikal gruplardır. Amino grupları ile karboksil grupları birbirlerine peptit bağlarıyla bağlanır. Oluşan bu yeni yapının ismi ise dipeptit bağıdır.

Bu bağların birleşimi sırasında su açığa çıkmaktadır. Birden çok amino asidin birbiri ile bağlanmasıyla oluşan yapıya ise polipeptit denir.

Aminoasitler tüm canlıların yapısına katılabilmektedir. İnsanlar için değerlendirdiğimizde 20 farklı asidin on ikisi insan vücudunda sentezlenirken, sekiz tanesi ise aldığımız besinlerle dışarıdan hazır olarak alınmaktadır.

339
277
663
45
27
43
208
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.