Amorf katıların genel özellikleri

Amorf katıların genel özellikleri
Amorf katıların genel özellikleri nelerdir, bu katı türüne örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Amorf katı atomların kararlı bir kristal yapıya sahip olmadığı katılar için kullanılan terim. Yunanca, morphé (şekil) kelimesinden türemiştir. Şekilsiz katı da denmektedir. Amorf katılar, gelişigüzel bir yapı gösterebilirler. Uzun süre beklemede akışkan olduğu gözlenmektedir. Genellikle sıvı halinin ani olarak soğutulmasıyla elde edilirler. Örneğin; cam, lastik ve plastikler bu türdendir. Bu tür maddeler şekilsiz olduğu için amorf grubuna girerler.

Katıların, yapısındaki taneciklerinin belirli bir geometrik düzene sahip olmayanları “amorf katılar” olarak ifade edilir. Bu katılara “şekilsiz katılar” da denir. Sert bir yapıya sahiplerdir ve sıkıştırılamazlar. Amorf katılar ayrıca belirli bir erime noktasına sahip değillerdir. Bu özellikleri bu katıların en önemli özelliğidir. Yumuşayarak akıcılık kazanmaları için belirli bir sıcaklığa kadar ısıtılmalıdırlar. Yumuşamaya başladıkları sıcaklığa ise “camsı geçiş sıcaklığı” adı verilmektedir. Amorf katıların sıvı hale geçmeleri sabit bir sıcaklıkta gerçekleşmez. Amorf katılar moleküler özellikleri bakımından sıvılarla benzerdirler. Bu katılar sadece sert olma özellikleriyle sıvılardan farklılaşır.

Amorf katılara örnek olarak aşağıdaki maddeler verilebilir.

  • Cam
  • Lastik
  • Tereyağı
  • Plastik  

Cam amorf katısı, kesilebilir. Isıtılarak yumuşatılabilir ve şekil verilebilir.

265
497
496
458
1060
1074
355
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.