Antakya arkeoloji müzesi nasıl bir özelliğe sahiptir

Antakya arkeoloji müzesi nasıl bir özelliğe sahiptir
Antakya arkeoloji müzesi nasıl bir özelliğe sahiptir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Antakya arkeoloji müzesi nasıl bir özelliğe sahiptir

Ödev cevabı kısaca : Antakya Arkeoloji Müzesi, Türkiye'nin tarihî zenginliklerini sergileyen önemli bir müzedir. Roma dönemine ait değerli mozaikleri, Hristiyanlık mirasını, arkaik ve klasik dönem eserlerini içerir. Ayrıca, özel koleksiyonlar ve arkeolojik kazılardan elde edilen eserleri barındırabilir. Müze, Antakya'nın tarihini kapsamlı bir şekilde sunan önemli bir kültürel mirası temsil eder.

Hatay Arkeoloji Müzesi'nin mevcut binasının inşasına 2011 yılında başlanmış ve 2014 yılından beri ziyaretçilere açıktır. Ancak, bazı bölümlerin tamamlanması zaman almıştır. Müzenin tarihine dair kısa bir bakış atmak adına, Hatay'da arkeolojik kazıların 1932 yılında başladığını ve 1948'e kadar farklı üniversitelerden araştırmacıların katılımıyla devam ettiğini bilmekte fayda var.

Türkiye’nin en büyük mozaik müzesi

Hatay Arkeoloji Müzesi, çağdaş müzeciliğin bütün donanımlarına sahip olarak yapılan yeni binasında 2014 yılından itibaren ziyaretçilere hizmet vermektedir. Müzede, Paleolitik, Neolitik, Kalkolitik, Tunç Çağı, Hitit, Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden pek çok önemli eser yer almakta olup ayrıca sergilenen mozaiklerin toplam alanı 3250 m2 yi bulması nedeniyle, dünyanın en büyük mozaiklerinin sergilendiği müze unvanına da sahip olmuştur.

Detaylı işlenmiş ve benzersiz renkli taşlarla çalışılmış mozaik koleksiyonunun büyüleyiciliği, büyüklüğü, sayısı ve kalitesi sayesinde dünyanın en önemli mozaik müzelerinden biri olmuştur. En eski dönemlerden itibaren aralıksız olarak tüm dönemleri kapsayan ayrıca Antakya darphanesinde darp edilen geniş ve dünya çapında bir sikke koleksiyonuna da sahiptir.

1932-1939 yıllarında Princeton Üniversitesi araştırmalarıyla ortaya çıkan zengin mozaik koleksiyonunun bir bölümü, dünyanın yaklaşık 20 müzesi ve özel koleksiyonuna dağılmıştır.

2
0
2
0
2
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.