Antarktika kıtası kısaca

Antarktika kıtası kısaca
Antarktika kıtası hakkında bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız, Antarktika kıtası hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Antarktika, Güney Yarımkürenin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu içeren kıta. Afrika ve Okyanusya’nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta.

Yaklaşık 13,5 milyon km2 olan yüz ölçümüyle dünyanın dördüncü kıtasıdır. Fakat kıta, tamamen kalın bir buz örtüsüyle kaplı olduğundan yerleşmeye elverişli değildir. Bu örtü buzulunun (inlandsis) kalınlığı kimi yerlerinde 4.000 m.’yi bulur. Buz örtüsünün altında kalan kara da zaten yüksek bir platodur. Buz örtüsünü delen bazı volkanik doruklar 3-4 bin m.’yi aşarlar. Antarktika, daire biçiminde bir kıtadır. Ancak iki derin körfez, bir iç deniz hâlinde kıtanın içine sokulur (Ross ve Weddell denizleri). İklim, kuzey kutbu bölgesine göre çok daha serttir.

Dünya üzerinde kıtalar bulunmaktadır. Sular üzerinde bulunan karalar arasında okyanuslar bulunur. Okyanusların ayırdığı karalara kıta denmektedir. Dünya üzerinde yedi kıta bulunmaktadır. Bunlardan biri de Antarktika kıtası olarak öne çıkmaktadır. Dünyanın güney kutbunda buzul bir ada olma özelliğine sahiptir.

Antarktika kıtası, buzullardan oluşmaktadır, penguenlerin ve deniz aslanlarının yaşadığı bir ekosisteme sahiptir. Sıcaklık ve basınç farkları oldukça yüksektir. İnsan hayatının olmadığı bir kıta olarak bilinmektedir. İnsanlar çeşitli uluslararası ve ulusal araştırmalar yaparak kıta üzerinde incelemeler yapmaktadır.

Antarktika kıtası küresel ısınmadan da etkilenmektedir. Buzulların erimesi de bu şekilde gündeme gelmektedir. Antarktika özel bir yerdir.

1023
22
116
113
110
111
43
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.