Aort damarı neden ve nasıl yırtılır

Aort damarı neden ve nasıl yırtılır
Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp cerrahisinde en çok korkulan hasta grubunun aort damarı yırtılarak gelenler olduğunu söylüyor.

Bu hastalıkta ilk 48 saatin çok önemli olduğuna dikkat çeken Sönmez, “Aort damar, bir bisiklet lastiği şeklinde tüp gibidir, göğüs boşluğundan geçip kaslara giden bir ana damardır. Aslında çok kuvvetlidir, dayanıklıdır. Ama damar sertliği olan ileri yaş hastalarda yüksek tansiyon nedeniyle bir genişleme olur.

Bu 5 cm üzerine çıktığı zaman yırtılma ihtimali vardır. Bir yüksek tansiyon anında yırtılabilir. Bu yırtık bütün aort boyunca devam edebilir, sadece göğüs kısmında olabilir, karın kısmında olabilir. Aort 3 tabaka halindedir. Bir ceketin içerisine elinizi soktuğunuzda eliniz astar kısmına girerse boydan boya gider eliniz.

Aortta da böyle olunca kan boydan boya gidiyor ve damar yırtılıyor. Eğer aortun içinde yırtılırsa yaşama şansı yüksek, ama aortun dışına doğru yırtılırsa bu hastaların çoğu hayatını kaybediyor” diyor.

Kaynak:

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.