Araçlarda emniyet kemerlerinin ne amaçla kullanılır

Araçlarda emniyet kemerlerinin ne amaçla kullanılır
Araçlarda emniyet kemerlerinin ne amaçla kullanıldığını araştırınız. Emniyet kemeri kullanımının Newton’ın Eylemsizlik Yasası ile ilişkisini araştırarak çalışmalarınızın sonuçlarını sınıf ortamında tartışınız.

Bir emniyet kemerinin temel işlevi çarpma anında oluşabilecek etkileri vücudun daha güçlü bölgelerine yönlendirerek ölüm ve yaralanma riskini azaltmaktır. Bu açıdan emniyet kemerleri kaza önleyici değil, başta kafa ve göğüs yaralanmaları olmak üzere olası bazı yaralanma türlerine karşı geliştirilmiş koruyucu düzenektir.

Düzgün ayarlanmış emniyet kemeri sürücü ve yolcuları bulundukları koltuğa sabitleyerek oluşabilecek ciddi yaralanmaları büyük ölçüde engeller. Kaza istatistikleri, emniyet kemerinin, otomobildeki hayat kurtaran araçların en önemlisi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Emniyet kemerinin görevi, durdurma gücünü vücudunuzun en dayanıklı bölgelerine dengeli bir şekilde yaymaktır.

Daha yaygın olan üç nokta emniyet kemerleri, vücudu karın bölgesinden kavrayan bir kemer ve göğsü çapraz olarak saran omuz kuşağından oluşur. Kaza anında yolcuları koltuklarına sıkıca sabitler. Emniyet kemeri vücudunuzun büyük bir bölümünü sararak durdurma kuvvetinin yaralanma ve ölüme yol açabilecek şiddette olan etkisinin tek bir noktada yoğunlaşmasını engeller. Ayrıca sık dokunmuş bir çeşit kumaş olan emniyet kemeri, aracın direksiyon ve ön cam gibi sert bölümlerinden daha esnek bir yapıya sahip olduğundan vücudunuzun maruz kalacağı durdurma kuvvetini azaltacaktır.

Emniyet kemerinin önemi nedir?

Emniyet Kemeri kullanmak sadece ciddi yaralanmaları önlemekle kalmaz kemer önemsiz yaranmaları dahi aza indirger.

Emniyet Kemeri kullanmak toplam yaralanma ihtimalini %30 kadar azaltır.
Ciddi yaralanmalar hafif kazalardan daha da aza indirgenir.
Bütün ağır ve hafif yaralanmalarda emniyet kemeri kullanmak etkilidir. Kemer kullanmak öncelikle baş ve ciddi göğüs yaralanmalarını azaltır.
Kemer kullanmak, kazanın yalnızca hafif yaralarla atlatılmasını sağlar. Bunların çoğu da çürük ve ezik şeklindedir.

Kaynak:Eğitim Sistem

4
1
1
2
7
31
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.