Aral Gölü’nün kuruması, dünyadaki en büyük çevre felaketlerinden biridir

Aral Gölü’nün kuruması, dünyadaki en büyük çevre felaketlerinden biridir
Aral Gölü’nün kuruması, dünyadaki en büyük çevre felaketlerindenbiridir. Bu sorunu çözmek için oluşturulacak uluslararası bir proje ekibinde yer alsaydınız hangi çalışmaları yapardınız? Tartışınız

Aral Gölü, Kazakistan - Karakalpakistan (Özbekistan) sınırları içinde olan göldür. Önceki yıllarda 68,000 km² yüzölçümüyle Asya’nın ikinci, dünyanın dördüncü büyük gölüydü. Son yıllarda aşırı sulama nedeniyle eski yüzölçümünün % 90'ını kaybetmiştir.

Sovyetler Birliği döneminde 1960'lı yılların başında, ekonomistler Özbekistan ve Kazakistan'daki pamuk ekiminin yoğunlaştırılması kararını alırlar. Arazileri sulamak için, Aral Gölü'nü besleyen Ceyhun ve Seyhun nehir suları yönlendirilir. 1960'lı yıllardan beri gölü yeterince besleyememektedir. Sıcakların da etkisiyle kuruyan göl alanı %80 oranında küçülmüştür. Göl suları 150 km içeri çekilmiş durumdadır.

Bu felaketin önlenmesi amacıyla oluşturulacak bir proje ekibinde yer alsaydım göle suyun ulaşmasını engelleyen faktörleri araştırmakla işe başlardım. Eğer göle su akışını önceki durumuna getirebilirsek, eski beslenme kaynaklarına kavuşan gölün tamamen kurumasını engeller eski durumuna gelmesini sağlayabiliriz.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
2
0
1
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.