Arapların I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti yerine İngilizlerle iş birliği yapması

Arapların I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti yerine İngilizlerle iş birliği yapması
Arapların I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti yerine İngilizlerle iş birliği yapması milliyetçilik düşüncesinin ve İslamcılık akımının Araplara etkisi bakımından nasıl değerlendirilebilir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

I. Dünya Savaşı sürecinde Osmanlı Devleti karşısında bulunan İtilaf güçleri Osmanlı'yı savaşarak yıkamayacaklarını anladıklarında farklı yollara başvurmuşlardır. Bu doğrultuda Arap yarımadasının sahip olduğu petrol rezervleri açısından Osmanlı'dan koparılması onlar için elzemdir.

I. Dünya Savaşı döneminde etkileri gözlenen milliyetçilik, ulus devlet akımı doğrultusunda Arapların da kendi devletlerini kurmaları gerektiğini savunan İngilizler, Arapları Osmanlı'dan kopararak yönetme derdi içerisine girmişlerdir. Bu doğrultuda Osmanlıcılık ve İslam birliği olan İslamcılık akımlarının milliyetçilik akımına karşı Araplar açısından yenik düştüğü kanısına varılabilecektir. Araplar, bu savaş doğrultusunda Osmanlı'ya karşı savaşmış, kendi bağımsızlıklarını almak istemişlerdir.

31
37
32
181
32
31
103
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.