Asit ve bazların canlılar için önemi

Asit ve bazların canlılar için önemi
Asit ve bazların canlılar için önemi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Suda çözündüğünde hidrojen iyonu (H+) veren bileşiklere asit, hidroksit iyonu (OH) veren bileşiklere baz denir. H2SO4 (sülfürik asit) ve HCl (hidroklorik asit) asite, NaOH (sodyum hidroksit) ve KOH (potasyum hidroksit) baza örnektir.

Her pH birimi H+ ve OH- derişimlerinde on misli farka karşılık gelir. pH’ı 3 olan bir çözelti pH’ı 6 olan bir çözeltiden 2 değil 1.000 kat (103) daha asidiktir.

Birçok canlının yaşam ortamı olan su ve topraktaki ani pH değişimleri canlıları olumsuz etkiler, organizmaların yok olmasına dolayısıyla biyoçeşitlilikte azalmaya neden olur. Asit yağmurları, su ve toprağın pH’ını düşürür, bu durumda organizmalar zarar görür, doğada madde döngüsü aksar ve ekolojik denge bozulur .

Asit ve bazlar bizim hayatımızda oldukça önemlidir. Haydi hep birlikte asit ve bazların canlılar hayatındaki önemine bakalım:

  • Vücutlardaki çeşitli asitler, vücuda alınan besinlerin sindirimini sağlar
  • Vücuda alınan bir baz karşısında asidik enzimler üretilir ve bu sayede basın vücuda zarar vermesi engellenir.
  • Vücuda alınan bir asit karşısında bazik enzimler üretilir ve bu sayede asidin vücuda zarar vermesi engellenir.
  • Bitkiler için asit ve bazlar çeşitli avcıları uzak tutmak için kullanılabilir.
  • Bazlar ve asitler enzimler için uygun ortam yaratır. Bu sayede enzimlerimiz çalışır.

4901
2332
719
713
814
825
4409
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum