Astımı Tetikleyen Sebepler

Astımı Tetikleyen Sebepler
Astım ve alerjik hastalıklar her geçen gün artıyor.

Astım kontrol altına alınamadığında günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen, öksürük, eforla artan nefes darlığı, hırıltılı solunum gibi şikayetlere yol açan ve ataklarla seyreden kronik bir rahatsızlıktır. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Fidan: “Hastalığı tetikleyici etkenlerden uzak durmak atakları ortadan kaldırmada en önemli faktörlerden biridir. Hastalığının şiddetine göre basamak şeklinde artırıp azaltma yapılarak ilaç tedavisinin düzenlenmesi gerekir.” dedi.

Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalık olmakla beraber doğru tedavi ile kontrol altına alınabiliyor. Astım hastalarının günlük yaşamlarında hastalığın bir engel haline gelmemesi için her şeyden önce yapmaları gereken tetikleyici faktörlerden uzak durmaktır. Soğuk algınlığı, grip gibi hastalık dönemleri ya da tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar astımın şiddetini artırmaktadır. Astım hastaları sigara dumanı, stres ve yoğun parfüm kokusundan kesinlikle uzak durmalıdır.

Astım Hastaları Tetikleyicilerden Uzak Durarak Günlük Yaşamlarını Kolaylaştırabilir

Prof. Dr. Fatma Fidan, astım hastalarının atak riskini azaltmak için şu önerilerde bulunuyor:

• Enfeksiyon sebebiyle oluşabilecek hastalıkları önlemek için, sık sık ellerinizi yıkayın.

• Sigara kesinlikle kullanmayın ve pasif olarak dumanına maruz kalmayın.

• Hava kirliliği seviyesinin yüksek olduğu kapalı alanlarda mümkün olduğunca bulunmayın.

• Havanın soğuk ve kuru olduğu kış günlerinde, bir atkı ile ağzınızı ve burnunuzu kapatın.

• Çamaşır suyu ve diğer güçlü temizlik malzemelerini kullanmaktan kaçının.

• Eğer alerjik tetikleyiciler varsa, alerjenlerden uzak durun.

• Toz akarlarına karşı önlem olarak yatak odanızda halı, kalın perde, kitaplık bulundurmayın. Yatak çarşaflarını haftada bir 60 derecede yıkayın.

• Alerjiniz varsa evde kedi, köpek, kuş beslemeyin.

• Polen alerjisi olanlar polenlerin en yoğun olduğu sabah saatlerinde mümkünse açık havaya çıkmamalı ve bu saatlerde evlerini havalandırılmamalıdır. Polenler; saçlar ve giysilerle eve taşınabileceğinden, dışarıda giyilen giysiler eve gelince değiştirilmelidir.

Kaynak: Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.