Atatürk, Millî Mücadele’ye hangi illeri dolaşarak başlamıştır, bu şehirlerde neler yapmıştır

Atatürk, Millî Mücadele’ye hangi illeri dolaşarak başlamıştır, bu şehirlerde neler yapmıştır
Atatürk, Millî Mücadele’ye hangi illeri dolaşarak başlamıştır, bu şehirlerde neler yapmıştır konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Atatürk, Millî Mücadele’ye hangi illeri dolaşarak başlamıştır, bu şehirlerde neler yapmıştır

Ödev cevabı kısaca : Atatürk, Millî Mücadele'ye 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlamıştır. Samsun'dan sonra Amasya, Erzurum, Sivas ve Ankara gibi illeri dolaşarak millî direnişin temellerini atmış, çeşitli kongrelerde millî iradeyi ve bağımsızlık mücadelesini desteklemiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açarak bağımsız Türkiye'nin temellerini atmıştır.

Atatürk, Millî Mücadele'ye 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkarak başlamıştır. Samsun'da işgalci güçlere karşı ilk adımını atmıştır. Daha sonra sırasıyla şu illeri dolaşarak Millî Mücadele'nin temellerini atmıştır:

  • Samsun: 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıktı ve Millî Mücadele'yi başlattı.
  • Amasya: 22 Haziran 1919'da Amasya Genelgesi'ni imzalayarak millî direnişin temel ilkelerini belirledi.
  • Erzurum: 23 Temmuz 1919'da Erzurum Kongresi'ne başkanlık yaparak millî ordu ve hükûmetin işgale karşı direnişi desteklemesi kararlaştırıldı.
  • Sivas: 4 Eylül 1919'da Sivas Kongresi'ne başkanlık etti ve burada millî ordu ve hükûmetin işgalcilere karşı işbirliği yapması kararlaştırıldı.
  • Ankara: 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) açtı. TBMM, Millî Mücadele'nin merkezi olmuş ve bağımsızlık mücadelesi sürdürüldü.

Atatürk, bu illerde Millî Mücadele'nin temellerini atmış, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş sürecini başlatmış ve bağımsızlık mücadelesi için önemli adımlar atmıştır. Bu şehirlerdeki kongreler ve toplantılar, Millî Mücadele'nin koordinasyonu ve stratejisinin belirlendiği yerler olmuştur.

73
19
258
21
19
19
302
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.