Atatürk’ün Hayatı Metni Cevapları

Atatürk’ün Hayatı Metni Cevapları

3. Sınıf Türkçe Sonuç Yayınları Atatürk’ün Hayatı Metni Sayfa 228, 229, 230, 231, 232, 233, 234, 235, 236 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Atatürk’ün Hayatı Metni Sayfa 228 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı ile ilgili neler biliyorsunuz?

Atatürk 1881 yılında Selanik’te doğmuştur. Babası Ali Rıza Efendi, annesi Zübeyde Hanım’dır. Kurtuluş Savaşı’na önderlik etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmuştur. 10 Kasım 1938’de ölmüştür.

2. Atatürk’ün fotoğraflarını nerelerde görüyorsunuz?

Sınıflarımızda, okul koridorlarında, devlet dairelerinde görüyoruz.

3. Atatürk’ü üç kelimeyle ifade etmeniz istenseydi bu kelimeler neler olurdu? Niçin?

Kahraman, lider, yenilikçi. Çünkü o ülkemizi düşmandan kurtaran, ülkemize yol gösteren ve yaptığı yeniliklerle ülkemizin gelişmesini sağlayan bir kişidir.

Atatürk’ün Hayatı Metni Sayfa 232 Cevapları

1. ETKİNLİK

Atatürk’ün adını duyduğunda aklına neler geliyor? Noktalı yerlere yaz.

  • Büyük önder
  • Kahraman
  • Cumhuriyet
  • Azim
  • Cesaret
  • Yenilik

2. ETKİNLİK

Resimdeki kişilerin adlarını ve Atatürk’e yakınlık derecesini yazalım.

Zübeyde Hanım - Annesi
Ali Rıza Bey - Babası 
Makbule Hanım - Kız Kardeşi

Atatürk’ün Hayatı Metni Sayfa 233 Cevapları

3. ETKİNLİK

Cümlelerdeki altı çizili kelimelerin eş anlamlılarını yay ayraç içine yazalım.

millet – isim – sene – galibiyet

• Yıl, bin sekiz yüz seksen birdi.

(sene)

• Matematik öğretmeni Yüzbaşı Mustafa, ona Kemal adını verdi.

(isim)

• O her zaman ulusunun özgürlüğü için çalıştı.

(millet)

• Başkomutanlığını yaptığı bu savaş, zaferle sonuçlandı.

(galibiyet)

4. ETKİNLİK

Atatürk’ün gittiği okulların adlarını noktalı yerlere yazalım.

  • Mahalle Mektebi
  • Şemsi Efendi İlkokulu.
  • Selanik Mülkiye Rüştiyesi
  • Selanik Askeri Rüştiyesi
  • Manastır Askeri İdadisi
  • İstanbul Harp Okulu
  • İstanbul Harp Akademisi

Atatürk’ün Hayatı Metni Sayfa 234 Cevapları

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları cevaplayalım.

1. Atatürk, nasıl bir komutandı?

Cevap: Her zaman ulusunun özgürlüğü için çalışan, her girdiği savaşta zaferler kazanan başarılı bir komutandı.

2. Atatürk’ün babasının adı nedir?

Cevap: Ali Rıza Bey’dir.

3. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı niçin başlattı?

Cevap: Yurdumuza giren düşmanlardan ülkemizi kurtarmak için başlattı.

4. Kurtuluş Savaşı’mızın başkomutanı kimdir?

Cevap: Mustafa Kemal Atatürk’tür.

5. Ülkemizin yönetim şekli nedir?

Cevap: Cumhuriyettir.

6. Türkiye Cumhuriyeti’ni kim kurdu?

Cevap: Mustafa Kemal Atatürk kurdu.

7. Atatürk nerede öldü?

Cevap: İstanbul’da, Dolmabahçe Sarayı’nda öldü.

Atatürk’ün Hayatı Metni Cevapları Sayfa 235

Arkadaşlar, köyde yaşayıp okula gitmeseydi veya sınava girip askeri okulu kazanamasaydı Atatürk’ün hayatı nasıl gelişirdi?

Atatürk köyde yaşayıp okula gitmeseydi çiftçi olacaktı. Hayatını çiftçi olarak geçirecekti. Sınava girip askeri okulu kazanamasaydı başka bir okula gider, eğitimini tamamlar, başka bir şekilde ülkemize hizmet ederdi.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki metinde yay ayraçlar ile belirtilen yerlere uygun noktalama işaretlerini yazalım.

Matematik öğretmeni, Mustafa (  ) ya Kemal adını vermiştir ( . )
Cumhuriyet, Atatürk (  ) ün önderliğinde kurulmuştur ( . )
Atatürk, çalışkan ( , ) başarılı ve ileri görüşlü bir liderdi ( . )

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde büyük harflerin yazımı ile ilgili yanlışlıklar yapılmış. Yanlış yazılmış kelimelerin altını çizelim. Cümleleri doğru bir şekilde yazalım.

• Atatürk, 19 Mayıs 1919’da (bin dokuz yüz on dokuz) samsun’a çıktı.

Cevap: Atatürk, 19 Mayıs 1919’da (bin dokuz yüz on dokuz) Samsun’a çıktı.

• 23 Nisan 1920’de (bin dokuz yüz yirmi) türkiye büyük millet meclisi açılmıştır.

Cevap: 23 Nisan 1920’de (bin dokuz yüz yirmi) Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır.

Atatürk’ün Hayatı Metni Sayfa 236 Cevapları

8. ETKİNLİK

Haydi, Atatürk’ün çocukluk anılarından birini aşağıdaki noktalı yerlere yaz.

Bir gün evimizin bahçesinde kanadı kırık, yaralı bir güvercin buldum. Eve götürdüm. Anneme ve kardeşlerime gösterdim. Güvercini veterinere götürdük. Kanadını sardı, iyileşir, dedi. Üç gün güzelce besledim. Dördüncü günün sabahında kafeste cansız yatarken buldum. Çok üzüldüm. Gözyaşları içinde güvercini bahçenin bir köşesine gömdüm. Seni hiç unutmayacağım, güvercin, dedim. Aradan yıllar geçti ama ben o güvercini unutmadım.

9. ETKİNLİK

Arkadaşlar, Atatürk’le ilgili bir akrostiş çalışması yapalım mı? Ne dersiniz? Sonra da etrafını süsleyelim. 

A ydınlattın milleti
T arihe ışık tuttun
A zminle emeğinle
T ürk devletini kurdun
Ü lkümüz senin ülkün
R ehberisin sen Türk’ün
K urtaransın vatanı, Kahraman Atatürk’üm.

GELECEK DERSE HAZIRLIK

Gazetelerden, dergilerden veya İnternet ortamından “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” ile ilgili şiir, düzyazı ve görsel materyaller getiriniz.

23 NİSAN

23 Nisan…
Yurdu koruyan,
Yarını kuran,
Sen çocuğum.

Eskiyi unut,
Yeni yolu tut,
Türklüğe umut,
Sen ol çocuğum.

Bizi kurtaran,
Öndere inan,
Sözünü tutan,
Sen ol çocuğum.

Küçüksün bugün,
Yarın büyürsün,
Her işte üstün
Sen ol çocuğum,

Çalışıp öğren,
Her şeyi bilen
Yurduna güven
Sen ol çocuğum.

HASAN ALİ YÜCEL

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
82
12
50
33
30
12
24
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.