Atmaca sayısının artmasının serçe, buğday ve çekirge sayısını nasıl etkiler

Atmaca sayısının artmasının serçe, buğday ve çekirge sayısını nasıl etkiler
Atmaca sayısının artmasının serçe, buğday ve çekirge sayısını nasıl etkileyeceği konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir ekosistemdeki canlıların her biri birbirleri ile yakından ilişkilidir. Besin zinciri ile canlılar arasındaki beslenme ilişkisi gösterilebilir. Bütün canlılar besin zincirindeki konumuna göre avcı ve aynı zamanda avdır. Besin zincirinin en başında üretici yani besin üreten canlılar yer alır. Örneğin buğday güneş ışı ve topraktan aldığı maddeler ile besin sentezler. Ardından çekirge gelir ve bağdayı yer. Serçe ise çekirgeyi besin olarak kullanırken aynı zamanda atmacaların avıdır. Bu zincir farklı kollardan bütün canlıları içine alacak şekilde uzar gider.

Bütün canlıların zincirin halkası olası aynı zamanda hepsinin birbiri ile ilişkili olduğu anlamına gelir. Daha öncede bahsettiğimiz gibi bütün bu sistem bir denge içerisindedir. Verdiğimiz besin zinciri örneğinden yola çıkarak inceleyecek olursak zincirin tüm halkalarının ilişkili olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Varsayalım ki atmaca sayısı bir sebepten dolayı ani bir şekilde artsın.

Atmacalar serçeleri avladığı için serçe sayısı düşecektir. Bunun devamında serçelerin beslendiği çekirge sayısı artacak bu durumda çekirgelerin tükettiği buğday miktarı artacaktır. Buğday tüketimi artınca ortamda bulunun buğday birincil etki olarak azalacaktır. Görüldüğü gibi zincirin en ucundaki atmaca sayısı en baştaki buğday sayısını etkilemektedir. Fakat şu da unutulmamalıdır ki buğday yani üreticiler ilk basamak olduğundan sayısının azalması tüm sistemi olumsuz etkiler. Yani buğday sayısının azalmasına bağlı olarak ilerleyen süreçte diğer halkaların sayısı da azalacaktır bu da ikincil etkisi denilebilir.

2
1
2
0
2
5
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.