Avrupa’da bilimin gelişmesinde Müslümanların rolü

Avrupa’da bilimin gelişmesinde Müslümanların rolü
Avrupa’da bilimin gelişmesinde Müslümanların rolü nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İslam ülkelerindeki bilimsel başarıların Avrupa üzerindeki etkisi, 10. yüzyılın sonlarından itibaren hissedilmeye başlanmıştı. Fakat gerçek anlamda etkilenme, bilim ve felsefe eserlerinin Arapçadan Latinceye çevrildiği 12. yüzyılda görüldü. Bu çeviri sürecinin iki büyük iletim hattı ve merkezi, Sicilya ve Toledo (İspanya) oldu. 16. ve 17. yüzyıllarda İslam dünyasındaki bilimsel ve entelektüel yaratıcılık sönmüş durumdaydı. Fakat ilginçtir ki, bu yüzyıllar, Avrupa’nın İslam dünyasındaki bilimden en çok etkilendikleri asırlar oldu. Çünkü bilimsel devrimin başladığı bu asırlarda Avrupa, daha önce optikte, matematikte, astronomide ve diğer alanlarda özümsemekte yetersiz kaldığı İslam dünyasındaki bilimsel başarıları değerlendirmeye ve yükseltmeye artık daha hazır durumdaydı. Avrupa’daki yeni bilimsel çağın doğuşu, İslam dünyasındaki bilimden ayrı düşünülemez.

Avrupa’da bilimin gelişmesi İstanbul’un fethinden sonra başlayan süreçte Orta Çağ karanlığının kapanmasıyla devam etmiştir. Bilim felsefesi temellerinin bulunduğu batı topraklarında bilim yapmak dini baskılar gereğince imkansız olmuştur. Reform ve rönesans bunun aşılmasında önemli bir etkendir.

Matbaanın icat edilmesinden sonra doğu kaynak eserlerinin batıya doğru taşınması ve tercüme edilerek basılması söz konusu olunca batı bilim bakımından gelişmeye ve teknik olarak da kalkınmaya başlamıştır. Batıda birçok Müslüman bilim insanı örnek alınmış ve verdikleri eserler üniversitelerde okutulmuştur. İbni Sina’nın Tıp Kanunları kitabının okutulduğu üniversiteler günümüzde de mevcuttur. Müslümanlar bu şekilde batıyı etkilemişlerdir.

423
601
109
86
144
155
1105
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum