Avrupa'nın en iyi matematikçileri

Avrupa'nın en iyi matematikçileri
Türkiye, Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatları’nda (EGMO) büyük gurur yaşadı.

Ülkemizi temsil eden öğrencilerden Berfin Şimşek, bireysel puan sıralamasında birinci olarak altın madalya kazandı. Kız öğrencilerin matematiğe olan ilgilerini artırmak amacıyla 2012 yılında düzenlenmeye başlanan Avrupa Kızlar Matematik Olimpiyatı’nın ikincisi 8-14 Nisan tarihlerinde Lüksemburg’da gerçekleştirildi. Yarışmada Türkiye’yi temsil eden Berfin Şimşek altın, Sena Nur Arbağ gümüş, Çağıl Kalender bronz madalya, Ayşegül Kara ise mansiyon kazandı. Berfin Şimşek, olimpiyatın resmi üye ülkelerinden katılan 80 yarışmacı arasında bireysel puan sıralamasında da birinci oldu.

Türk takımı, tüm katılımcı ülkeler arasında toplam puanda dokuzuncu, madalya sıralamasında ise altıncı oldu. EGMO’da üst üste iki kez altın madalya kazanma başarısı gösteren İzmir Fen Lisesi 11. sınıf öğrencisi Berfin Şimşek, uluslararası ve bölgesel bilim olimpiyatlarında 6 madalya kazandı. Genç Balkan Matematik Olimpiyatları’nda (JBMO) bronz ve gümüş, Balkan Matematik Olimpiyatı’nda (BMO) altın ve 2012 Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda bronz madalyanın sahibi oldu. 6. sınıfta TÜBİTAK ortaokul matematik olimpiyatlarına hazırlanarak başladığı maratonda Türkiye adına 6 madalya kazandığını ifade eden Berfin Şimşek, EGMO’da iki yıl üst üste altın madalya kazandığı için mutlu olduğunu belirtti. Kız öğrencilerin matematik alanına fazla ilgi göstermediğine değinen Şimşek, “Olimpiyatlarda matematik takımlarında genellikle erkek öğrenciler çoğunlukta oluyor. Başarımın diğer kız öğrencilere de örnek olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı. EGMO’da gümüş madalya kazanarak ikinciliği elde eden Merve Güventaş Fen Lisesi öğrencisi Sena Nur ise başarının tesadüf olmadığını söyledi. Mansiyon ödülü alan Nevin Gökçek Fen Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Melike Ayşegül Kara, yarışmaya Çin Kızlar Matematik olimpiyatlarını çözerek hazırlandığını söyledi. Kara, olimpiyatta derece elde etmek için çok çalıştığını belirterek, “Bu süreçte ailemin ve okul öğretmenlerinin çok yardımı oldu. ”dedi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.