Ayrıştırıcıların ekosisteme katkıları nelerdir

Ayrıştırıcıların ekosisteme katkıları nelerdir
Ayrıştırıcıların ekosisteme katkıları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çürükçül Yaşayanlar (Ayrıştırıcılar = Saprofitler) : İnsan, hayvan, bitki atıkları ile ölmüş insan, hayvan ve bitkileri vücutlarındaki bazı (organik) besinleri salgıladıkları enzimlerle parçalayan canlılardır. Bu canlılar böylece ihtiyacı olan besin ve enerjiyi parçaladığı maddelerden karşılarken atık maddeleri de diğer canlıların kullanabileceği maddeler (inorganik maddeler = mineraller = madensel tuzlar) haline getirip toprağa verirler.

Ayrıştırıcıların en önemli görevi doğadaki madde döngülerinin gerçekleşmesini sağlamaktır. Bazı bakteriler, küf mantarları (çürükçül bakteriler).  

Ekosistemler, canlı ve cansız varlıkların bir arada uyum içinde yaşadığı sistemlerdir. Ekosistemlerde biyotik ve abiyotik faktörler bulunmaktadır. Abiyotik faktörler cansız varlıkların sağladığı etkiler olarak bilinmektedir. İklim, yeryüzü şekilleri, toprak özellikleri abiyotik faktörlerdir.

Ekosistemlerde biyotik faktörler de bulunmaktadır. bitki, hayvan, insan ve mikroskobik canlılar olarak biyotik faktöler ekosistemin oluşmasını etkiler. Tüketiciler, üreticiler ve ayrıştırıcılar ekosistemlerde katkı oluşturur. Arıştırıcılar, çürükçül olarak mikroskobik canlılar şeklinde ekosistemde doğaya karışan atıkların ekosisteme katkı sağlamasına yarar. Ekosistemlerde ayrıştırıcılar doğal dengenin ve doğal döngünün oluşmasını ve kurulmasını sağlar. Böylece canlılık faaliyetleri devam eder. Canlılık faaliyetleri ayrıştırıcıların yaptığı faaliyetlere bağlıdır.

1
11
10
2
3
2
61
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.