Az tamah çok ziyan getirir

Az tamah çok ziyan getirir
Az tamah çok ziyan getirir atasözünün anlamı, hırslı ve pinti insan her zaman zararlı çıkar anlamında bir söz.

İnsanın birşeyi başarması için irade ve istek gereklidir. Ancak hırsa kapılmak tehlikelidir. İnsan birşeyde hırsa kapılırsa o şeyin sonu kazançla kapanmaz. Elde ettikleriyle yetinmeyerek daha çoğunun peşinde koşan kimseler, elde ettiklerinden daha çok zarara uğrarlar.

Elindekiyle yetinmeyen, daha fazlasını isteyen, isteklerine kavuşmak için çeşitli yollara başvuran insan, bu tutumundan ötürü zarara uğrar. Çünkü aç gözlülüğün sebebiyle ihtiyatsız davranmış ve tehlikenin içine düşmüştür. Bu gibi kişiler kimi zaman ellerindekileri de kaybederler.
* tamah : Açgözlülük, hırs.

Türkçe Sözlük’teki biçimiyle tamah, ‘açgözlülük’ ve tamah etmek de ‘aç gözlü davranmak; çok beğenip istemek anlamlarındadır. 

Kaynak:Eğitim Sistem

51
0
0
31
32
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.