Bağışıklık sisteminde görev yapan savunma hücrelerinin yabancı mikroorganizmalarla savaşırken kullandığı enzimler

Bağışıklık sisteminde görev yapan savunma hücrelerinin yabancı mikroorganizmalarla savaşırken kullandığı enzimler
Bağışıklık sisteminde görev yapan savunma hücrelerinin yabancı mikroorganizmalarla savaşırken kullandığı enzimler var mıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Evet vardır. Vücut salgıları olan tükürük, gözyaşı, insan sütü, ter ve mukus gibi salgılarda bulunan lizozim ve fosfolipaz A2 enzimleri patojenlere karşı kullanılan enzimlerdir.

Vücudumuzu hastalık yapıcı mikroorganizmalardan koruyan sistemimiz bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sisteminin savunma hücreleri akyuvarlardır. Akyuvarlar mikropları çeşitli şekillerde yok ederler. Günümüzde uygulanan enzim tedavisi sayesinde kanser hücreleri bağışıklık sisteminin tepkimelerine karşı savunmasız bırakılmakta ve bu şekilde kanserli hücrelerin yok edilmesi sağlanmaktadır. (örneğin LIGHT enzimi) Akyuvarlar mikropları fagositoz yöntemiyle yutarlar. İçeri alınan bakteri vb. canlı akyuvardaki enzimler sayesinde parçalanarak yok edilir. Akyuvar haricinde vücudun sindirim kanalındaki enzimler de bazen dışarıdan gelen parazit canlıları yok ederek bağışıklığa katkı sağlayabilmektedir

331
43
64
119
36
34
158
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
5 Yorum