Bakara suresi, 264. ayette verilen temel mesaj nedir

Bakara suresi, 264. ayette verilen temel mesaj nedir
Bakara suresi, 264. ayette verilen temel mesaj nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz. Bakara suresi, 264. ayete göre başkalarına yardım ederken nelere dikkat etmeliyiz, değerlendiriniz.

Etkinlik

“Ey iman edenler! Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı hâlde malını gösteriş için harcayan kimse gibi başa kakmak ve incitmek suretiyle yaptığınız hayırlarınızı boşa çıkarmayın. Böylesinin durumu, üzerinde biraz toprak bulunan düz kayaya benzer ki sağanak bir yağmur isabet etmiş de onu çıplak, pürüzsüz kaya hâline getirivermiştir. Bunlar kazandıklarından hiçbir şeye sahip olamazlar…” (Bakara suresi, 264. ayet.) Yukarıdaki ayette verilen temel mesaj nedir? Arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

İnsanlar davranışlarında Allah’ın varlığını ve ona hamd etmenin önemini düşünerek adımların atmalıdır. Bunun dışında yapacağı her şey gösteriş ve aldanmaya girer.

İnsanları, sadaka ve malî yardım yüzünden minnet altında bırakmaya ve incitmeye kalkışanların bu davranışı, Allah’a ve âhirete iman etmeyen, başkalarına gösteriş olsun diye veya kişiden menfaat beklediği için harcama yapan kimselerin davranışlarına benzetilmiş, bunun da semere ve sonucu kaya misaliyle anlatılmıştır. Yalçın ve pürüzsüz bir kayanın üzerindeki toprak şiddetli yağmur aldığında sıyrılıp yere inmekte, düz yerlerdeki toprağa bereket getiren yağmur bu kayada toprağı yok etmektedir. Sadaka da böyledir; Allah rızâsı için verildiği ve karşılığında bir menfaat beklenmediği, ihtiyaç sahibi incitilmediği takdirde harcayana bereket ve ecir getirir, aksi halde verilen boşa gider, hem maldan olunur hem de sevaptan mahrum kalınır.

Toplum içinde gösteriş yapan insanlar niçin eleştirilirler? Arkadaşlarınızla bu konu üzerinde konuşunuz.

Cevap: Çünkü mütevazi olmak insan olmanın gereklerindendir. İnsanoğlu kibirli olmamalıdır. Gösteriş ve şatafat toplumda kabul görmeyen davranışlardır.

44
5
2
5
2
10
27
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.