Baraj diğer bölümlerde de olmalı mı

Baraj diğer bölümlerde de olmalı mı
Baraj’ diğer bölümlerde de olmalı mı? Yeterlilik sınavı gelmeli mi? 2015 yılından bu yana üniversite sınavına giren öğrenciler “başarı sırası” barajı uygulamasıyla karşılaşıyor.

Şimdilik baraj 5 programda uygulanıyor. Ama “kaliteli eğitim” talebiyle bu barajın başka bölümlerde de uygulanması isteniyor.

Örneğin eczacılar sadece baraj değil, bir de yeterlilik sınavı olması gerektiğini söylüyor. Yine hukukve mühendislik bölümleri için de başarı sırası barajının yanı sıra mezunları için yeterlilik sınavı da isteniyor.

Türkiye’de ilk kez başarı sırası barajı ile 2015 yılında tıp ve hukuk fakülteleri için getirildi. Sonraki yıl ise buna mühendislik ve mimarlık programları da eklendi. Ardından da öğretmenlik programları için başarı sırası barajı geldi. Belirlenen bu barajları aşamayanlar başarı sırası olan bölümleri tercih etme hakkına sahip değil.

‘BARAJ’ DİĞER BÖLÜMLERDE DE OLMALI MI? YETERLİLİK SINAVI GELMELİ Mİ?

“Eğitimde kalite” gerekçesiyle gündeme gelen başarı sırası barajını birçok sektör “kendi fakülteleri” için de uygulanmasını istiyor. Örneğin eczacılık fakülteleri de başarı sırası barajı getirilmesini istiyor.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) eczacılık alanına da başarı sırası şartı getirilmesi gerektiğini söyledi. TEB, ilk 60 bine giren öğrencilerin eczacılık fakültelerineyerleştirilmesi gerektiğini belirtiyor.

YETERLİLİK SINAVLARI DA GÜNDEMDE

Yükseköğretimde tartışılan bir başka konu ise yeterlilik sınavları. İlk olarak hukuk fakülteleri için gündeme gelen yeterlilik sınavı, eczacılık ve mühendislik ile mimarlık fakülteleri mezunları için de talep ediliyor.

YÖK'ün geçtiğimiz eylül ayında hukuk fakültesi mezunlarına "meslek icra sınavının" getirilmesinin yararlı olduğunu açıklamasından sonra Adalet Bakanlığı ile yargı mensupları da “yeterlilik sınavını” gündeme getirdi. Bu talebi tekrarlayan bir başka sektör ise eczacılar oldu. Başarı sırası barajı talebine mezunlar için “yeterlilik sınavı” da istediler.

Geçtiğimiz aylarda YÖK’te eczacılık fakültesi dekanlarıyla yapılan toplantıda da hukuk fakülteleri için gündeme gelen yeterlilik sınavı tartışıldı.

Bunun yanı sıra birçok akademisyen mimarlık ve mühendislik fakültesi mezunları için de yeterlilik sınavının getirilmesi gerektiğini söylüyor.

İNSANA DOKUNAN HER BÖLÜMDE BARAJ VE YETERLİLİK SINAVI OLMALI

Eski ODTÜ Rektörü ve ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP (University Ranking by Academic Performance) Başkanı Prof. Dr. Ural Akbulut ise insana dokunan her bölümde baraj da yeterlilik sınavı da olması gerektiğini söylüyor. Akbulut’un açıklamaları şöyle:

“Başta hukuk, mühendislik, mimarlık, öğretmenlik, eczacılık, tıp olmak üzere insana dokunan, insan hayatını etkileyen tüm bölümlerde baraj olması gerekiyor. Sadece baraj da değil, bu fakültelerin mezunlarına yeterlilik sınavı da getirilmeli. ABD’de bir mühendis, bir mimar bir eyalette girdiği sınavla başka bir eyalette bile çalışamıyor. Bu ABD için geçerli ama birçok gelişmiş ülkede insan hayatına dokunan işleri yapanlar yeterlilik sınavına girmek zorunda. Aklın yolu bir. Türkiye’de de belli alanlarda yeterlilik sınavının gelmesi gerekiyor.”

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.