Barış Manço kimdir

Barış Manço kimdir
Türk Müziği'ne yaptığı eşsiz katkılarla efsaneye dönüşen ünlü müzisyen sevgi ve hasretle anılıyor. Peki, Barış Manço kimdir, Barış Manço nerede doğdu ve kaç yaşında vefat etti, Barış Manço hakkında bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Barış Manço 2 Ocak 1943'te İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Annesi ve babası O çocuk yaştayken ayrılmıştır. Babasıyla kalmaya devam eden Barış Manço, babasını da erken yaşta kaybetmesiyle yalnız başına kalmıştır. Galatasaray Lisesi'ni bitirmiştir.

Galatasaray Lisesi'ni bitirdikten sonra ise Belçika'da güzel sanatlar okumuştur. Akademi hayatı başarılı geçen Barış Manço, müziğe olan ilgisinin 2 yaşlarındayken başlaması sonucunda yurda dönüş yaptığında çıkardığı Dağlar Dağlar isimli şarkısıyla büyük çıkış yakalamıştır. Tarzı Anadolu kökenli Rock olan sanatçı birçok grupta yer almış ve gruplar kurarak konserler vermiştir.

Barış Manço, ilk çıkış yakaladığı yıllarda birçok sanatçıyla da birlikte çalışmıştır. Mazhar Alanson ve Fuat Güner ile Kaygısızlar grubunda yer almıştır. Bu gruptan ayrılıp Avrupa'da yeni bir grup kursa da kalıcılık yakalayamamıştır.

Sanatçının daha çok tanınması, Kurtalan Ekspres isimli müzik grubunun kurulmasıyla olmuştur. Birçok konser veren sanatçının ikiyüzü aşkın bestesi bulunmaktadır. 12 altın bir platin albüm ödülleri bulunan sanatçıyı Barış Manço yapan özellikler, kendine has jest ve mimikleriyle birlikte özgün söz ve besteleridir.

Ayrıca Barış Manço, Anadolu halkının manevi fikir ve his dünyasından beslenerek tarzını Batı ile kolektif bir şekilde sunmuştur. Bu nedenle çok sevilmiştir. Şarkıları çok sevilen sanatçının eserleri birçok dünya diline çevrilmiştir.

Barış Manço 1978 yılında Lale Manço ile evlenmiştir. İki erkek çocuğu olmuştur. Sanatçı 31 Ocak 1999 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucunda hayatın kaybetmiştir.

Barış Manço ne zaman hayatını kaybetti?

Barış Manço, 31 Ocak 1999 gecesi saat 23:30 civarında İstanbul'un Moda semtinde bulunan evinde kalp krizi geçirdi. Kaldırıldığı Siyami Ersek Göğüs-Kalp Damar Cerrahisi Hastanesi'nde kurtarılamayan Barış Manço, gece 01:30'da hayatını kaybetti.

Devlet Sanatçısı ünvanı bulunan Barış Manço'nun cenazesi için devlet töreni düzenlendi. 3 Şubat 1999 tarihinde üzerinde Galatasaray bayrağı da bulunan Türk bayrağına sarılı naaşı Atatürk Kültür Merkezi'ne getirilerek tören düzenlendi, akabinde Levent Camisi'nde cenaze namazı kılındı ve Kanlıca'daki Mihrimah Sultan Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi'nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana,Türk Sanat Dünyası'nın kilometre taşlarından biri olarak grubu “Kurtalan Ekspres” ile birlikte Türkiye'de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi.

Barış Manço'nun hayatı ve şarkıları

Bestelediği 200'ün üzerinde şarkısı, kendisine 12 altın ve 1 platin albüm/kaset ödülü kazandırırken, bu şarkıların bir bölümü daha sonra Yunanca, Bulgarca,Arapça, Farsça,Kürtçe, Japonca, İbranice,Fransızca ve Flemenkçe'ye çevrilerek, kendisi ve/veya başka sanatçılar tarafından da seslendirildi.

1988 yılında Ekim ayında TRT 1'de çocuk ve aileye yönelik bir eğitim kültür ve eğlence programı olarak başlayan “7'den 77'ye”, Türk Televizyonculuğu'nda şimdiye kadar ulaşılamamış bir rekora imza attı.Türkiye'de en uzun ve en başarılı televizyon yayıncılığını yaptı.

“Ekvator'dan Kutuplar'a” 5 kıtada 100'den fazla değişik yöreye giderek, 600.000 km'ye yakın yol kateden Barış Manço ülkemiz belgeselciliğine farklı bir boyut getirdi.

166
132
32
40
135
31
512
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum