Başkalarının düşüncelerini sorgulamadan kabul etme

Başkalarının düşüncelerini sorgulamadan kabul etme
Başkalarının düşüncelerini sorgulamadan kabul etmenin sonuçları neler olabilir?

Felsefe merak etmek ve sorgulamaktır. Bu tanım herkes için geçerli olmayabilir, ancak bu taraftan öyle anlaşılıyor. Bu tanımıyla hareket edersek, felsefenin tekrarlanamayan bir eylem olduğunu söylemeliyiz. Bir felsefeyi aynen savunamazsınız. Bu yapılan felsefe olamaz. Ancak “tekrar” olur, ya da itikat, inanç veya öğreti denilebilir.

Merak etmekse olay, neden bir yerde duralım? Neden bir şeyi kabul edip, onu doğuran merak koşullarını yok ederek, onu savunmaya kalkalım? Sorgulamadan kabul edersek yozlaşmış oluruz.

Tarih boyunca felsefenin neden ilerlemediği sorusunun cevabı da buradadır. Felsefe ilerleyen bir şey değildir. Felsefi soruların neden yanıtlanmadığı da böylelikle anlaşılır. Felsefi sorular kesin bir cevaba ulaşmak için değil, anlamak için sorulur. Felsefe kesinliğe muhalif, ve şüphenin de destekçisi olarak doğru yanıtları hedeflemez.

132
105
132
13
8
6
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.