Basur Hemoroid Nedir Belirtileri ve Tedavisi

Basur Hemoroid Nedir Belirtileri ve Tedavisi
Boşaltım sistemi problemlerinden birisi olan basur, kendisine has belirtileri olan bir rahatsızlıktır.

Basur tedavisi hemoroid ağrısı yaşayan kişiler tarafından merak edildiğinden dolayı sizlere basur nedir gibi temel konulardan başlayarak ilgili hastalık hakkında detaylı bilgi vermek istiyoruz.

Basur, yeme içme programıyla denetim altında tutulabilen bir rahatsızlıktır. Sadece çoğu zaman ameliyatsal müdahale gereklidir. Hemoroid rahatsızlığı makat kesiminde meydana gelmektedir. Makat kesiminde yer alan toplardamarlar toplardamar genişlemesi gibi genişlemektedir. Yaşanan bu durum da basurun meydana gelmesine ve kısa süre içerisinde hızlı bir şekilde ilerlemesine neden olmaktadır.

Basurlar genel olarak 2 kısma ayrılmaktadır. Bunlar birincil ve ikincil basurlardır. Birincil ve ikincil basurlar özellikle hastalığın tedavisinde belirlenmesi gereken durumlardır. Çünkü her iki durumda farklı tedavi yöntemlerinin uygulandığı bilinmektedir.

Birincil basurlar: Bu durum basur türleri içerisinde en çok karşılaşılan durumlardan birisidir. Makat kesiminde yer alan toplardamar ağının gerçek rahatsızlığıdır. Makat yolu kesiminde yer almaktadır. Çoğu zaman 25 ile 30 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Bu yaş aralığında olan kişiler ilgili sorun ile karşılaşmamak adına özellikle büyük abdestlerini yaparken fazla ıkınmamaya özen göstermelidirler. Aksi takdirde birincil basur sorunu ile yüzleşmek zorunda kalabilirler.

İkincil basurlar: Kapı toplardamarı düzeyindeki kan akışının durdurulması neticesinde meydana gelmektedir. Birtakım rahatsızlıklar basura sebep olabilmektedir. Örneğin siroz rahatsızlığı ikincil basura sebep olabilir. Siroz ile mücadele eden kişiler ikincil basur sorunu ile karşılaşmamak adına makat bölgelerinde herhangi bir acı hissetmeleri durumunda kesinlikle en kısa zaman içerisinde doktora görünmelidir.

Hemoroid rahatsızlığına genel anlamda toplardamar enfeksiyonları ve toplardamar tahribatları sebep olmaktadır. Hemoroid halini kolay hale getiren durumlar bulunmaktadır. Oldukça içki kullanımı, baharatlı ve acı besinler tüketmek, çok fazla yiyecek yemek, peş peşe husule gelen hamilelik hali hemoroid rahatsızlığına sebep olabilir. Özellikle kısa aralıklar ile gebe kalan bayanların en büyük sorunları arasında basur yer almaktadır. Bu durumun temel sebebi doğum esnasında meydana gelen ıkınmaların basur hastalığına neden olmasıdır.

Ek olarak makat kesimine tahribat verebilecek bisiklet sürmek, ata binmek ve motor bisiklet sürmek gibi sporları icra etmek hemoroid oluşumuna neden olur. Basur problemi olan kişilerin özellikle sürekli olarak oturmak zorunda kalacakları sporsal faaliyetlerden uzak durmalarında fayda var.
Hemoroid klinik açıdan dış hemoroid ve iç hemoroid olmak suretiyle 2 kısma ayrılmaktadır. Dış basurlar çeşitli ilaçlar aracılığı ile basit bir şekilde tedavi edilebilirken, iç bölgede meydana gelen basur sorununun genelde ameliyatsal yöntemler ile ortadan kaldırıldığı bilinmektedir. İlgili durumları daha iyi kavrayabilmeniz adına sizlere iç basur ve dış basur hakkında bilgi vermek istiyoruz.

Dış hemoroid: Anal kesiminin kapanmasını sağlayan kasın aşağısında bulunan toplardamardaki genişlemeyle ortaya çıkan durumdur. Dış basur en çok gözlemlenen basur türlerinden birisidir. Aşırı ıkınma sonucunda ortaya çıksa da uzun süre oturarak iş yapan kişilerde de sıklıkla gözlemlenen bir durumdur.

İç Hemoroid: Makat yolu kesiminin kapanmasını sağlayan büzgen kasın üzerindeki toplardamarın büyümesi sonucu husule gelir. İç ve dış basurlar beraber şekilde meydana gelebilir. Bununla birlikte yalnız bir hemoroid çeşidi rahatsız olan kişide yer alıyorsa bu cins çoğu zaman dış basurdur. İç hemoroidin en mühim belirtisi sümükdoku sarkması ve sümükdoku boğulmasıdır. İç hemoroid aşağı doğru sarkarak makattan dışarıya doğru çıkmaktadır. Tabi bu durumun meydana gelmesi için basurun ilerlemiş olması gerekmektedir.

Dış hemoroid dışkı gelişmesi sonucu dışarıya çıkar. Kan akması meydana gelerek anemi ve enfeksiyonlaşmaya yol açar. Bu nedenden dolayı daha büyük sorunlar ile mücadele etmemek adına basurda kanama meydana gelmeden evvel ilgili rahatsızlığın ortadan kaldırılması için kesinlikle önlem alınmalıdır.

Hemoroid Rahatsızlığının Belirtileri

• Makat kesiminde husule gelen kanama hemoroidin en oldukça gözlemlenen emaresidir. Genel anlamda ilk alamet olmak ile beraber profesör doktora başvurulması tavsiye edilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi basurda kanama meydana gelirse ciddi sorunlar meydana gelebilir.

• İltihaplanma hemoroidin diğer bir emaresidir. Geniş hale gelmiş toplardamarda meydana gelmektedir. Enfeksiyonlaşmış olan hemoroid memeleri genişleyerek şişer. Bu haller rahatsız olan kişiye sızı vermektedir. Hemoroid ağrıları yüzünden günlerce uyuyamayan kişilerin olduğu da bilinmektedir.

• Dışkılanma vakasında bireyin sızısının olması diğer bir emaredir. Tuvalete zorlanma meydana gelince kişi daha fazla ıkınma ihtiyacı duyar. Bu durum da basurun büyümesine ve mevcut memelerin şişmesine neden olur.

Hemoroid Tedavisi

• Birtakım tedbirler ile basur probleminin ortadan kaldırılması mümkündür. Rahatsız olan kişiye tertipli tuvalet yapma tavsiye edilir. Bu şekilde dışkı bağırsak içinde olduğundan daha az bir müddet kalmaktadır. Bu da basurun kısa süre içerisinde geçmesini sağlar.

• Basurdan tamamen kurtulabilmek adına rahatsız olan kişinin beslenmesine de özen göstermesi gereklidir. Bilhassa baharatlı ve acı yiyecekler yenilmemelidir. Ek olarak fazlaca yiyecek yemesi önlenmelidir. Çünkü çok fazla yiyecek hazım kanallarına tahribat vermektedir. Ek olarak hardal, içki ve kahve şeklinde mamullerden sakınılması gerekir. İlgili gıdalar basurun kötüleşmesine neden olur. Basura iyi gelen yiyecekler makalesine de göz atmanızı tavsiye ederiz.

• Hemoroid olan rahatsız olan kişide kabızlık sorunu var ise bu mesele vazelin ve ya lanolin yağı makat bölgesine dürülerek dışkının kolay bir şekilde yapılmasına yardımcı olunabilir. Basur sürekli tuvalete gitme gereksinimi duymanıza neden olur ve bu durum da ıkınmadan dolayı basurun artmasına neden olur. Vazelin gibi ürünler ilgili bölgeyi yumuşatacağından dolayı tuvalet yapmanız kolaylaşır ve basur sorunu ortadan kalkar.

 

• Sıcak oturma banyoları hemoroid rahatsızlığına fayda sağlamaktadır. Özellikle ılık su içerisine kaya tuzu ve sirke koyarak basur bölgesinde yer alan bakterilerin ölmesini ve bu sayede hastalığın tamamen ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz.

• Hemoroid rahatsızlığından kurtulmanın bir diğer yolu ise yaşayış şeklini değiştirmekten geçmektedir. Sabit ve durağan bir halde olan bireyler bu tarzlarını değiştirmelidir. Kendinize daha aktif bir yaşam tarzı belirleyerek basur sorunundan daha kısa süre içerisinde kurtulabilirsiniz.

Bu saydıklarımıza dikkat etmenize rağmen basur probleminiz şiddetini arttırarak devam ediyorsa maalesef tek çözüm yolu ameliyat görülmektedir. İlerleyen basur vakalarında ameliyat olmak ciddi sorunları beraberinde getirdiğinden dolayı erken dönemde ameliyat olmanızda fayda var.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.