Bayram günü neler yapılır

Bayram günü neler yapılır
Arefe günü ve 11 ayın sultanı, Ramazan ayını geride bırakıyoruz. Sevginin, dostluğun ve kardeşliğin pekiştiği bu günde neler yapılmalı, nelere dikkat etmeliyiz. İşte bayramda yapılması gerekenler.

Bayram Temizliği

Geleneklerimizde bayramda özenle ev temizliğim yapılır. Kadınlar, bayram öncesi evin altını üstüne getirir. Ziyarete gelen akraba ve komşulara mahcup olunmamalıdır.

Bayram Kıyafeti

Bayram günlerinde her zamankinden daha şık, daha temiz giyinmek icap eder. Çocuklar için yeni alınan bayram kıyafetleri onların mutluluk sebebidir. Bu günlerde evde pijama ya da eşofmanla oturulmaz.

Kolonya Şeker Tatlı

Bu üçlü adeta dini bayramlarımızın sembolüdür. Misafire kolonya, şeker tutulur ve tatlı ikram edilir. Genellikle baklava tercih edilir.

Bayram Namazı

Bayramların olmazsa olmazıdır. Sabah kalkıp babayla, abiyle namaza gidilir ve cami çıkışında da mahalledeki tanıdıklarımızla bayramlaşır; büyüklerimizin elini öperiz.

Aile Bayramlaşması

Bayram namazı çıkışında tanıdıklarımızla bayramlaştıktan sonra eve geldiğimizde anne babamızın elini öper, kardeşlerimizle sarılır bayramını kutlarız. Örf adetlerimize göre küçük kardeşler, büyük kardeşlerinin bayramını kutlar.

Bayram Kahvaltısı

Tabii ki diğer günlerde yaptığımız kahvaltılardan farklıdır bayram kahvaltısı. Annelerimiz özenle hazırlar sofrayı. Ailecek oturup sohbet edilir. Mümkünse kahvaltıda televizyon izlemek ya da telefonla uğraşmak yerine sadece ailemizle sohbet etmemiz daha doğru olur. Anne babalar tarafından çocuklarına bayram harçlığı verilir.

Akraba Ziyareti

Bayramlarda akrabalar ziyaret edilir, sohbetler edilir.

Küslükler Sonlandırılır

Bu günler küslerin, dargınların barışması için vesiledir. Bayramlarda küslük olmaz. Gönüller alınır.

Kapıya Gelen Çocuklara Şeker Para Verilir

Çocukların en mutlu olduğu gündür bayramlar. Kapı kapı gezip komşuların bayramını kutlayan çocuklara bayram şekeri ya da para verilir.

Hazır Sms'ler Yerine Arayarak Kutlayalım

Sadece ailemizle ve akrabalarımızla değil eski öğretmenlerimizle, arkadaşlarımızla da bayramlaşırız. Gidemediğimiz kişileri telefonla ararız. Tavsiyemiz odur ki; sevdiğiniz kişilere hazır sms'ler göndermek yerine arayarak kutlayın.

Ramazan Bayramı, Hicri Takvim’e göre Ramazan ayının sonunda Şevval ayının ilk üç gününde kutlanan dini bir bayramdır. Ramazan ayında Müslümanlar için oruç tutmak farzdır. Ramazan orucu bittiğinde Hicri aylardan Şevval ayı gelir. Şevval ayında Ramazan Bayramı idrak edilir.

Ramazan bayramı üç gündür. Birinci gün geceden sabah namazıyla başlar. Bayram namazı kılınır. Üçüncü gün ikindi vaktine kadar bayram devam eder.

Ramazan Bayramı’nda şunlar yapılmaktadır:

  • Ramazan Bayramı’nda oruç tutmak dinen yasaktır.
  • Ramazan Bayramı’nda bayram namazı kılınır.
  • Ramazan Bayramı’nda insanlar birbirlerine tatlı ikram ederler.
  • Bayrama özel olarak fitre verilir.
  • Akraba ziyaretleri gerçekleştirilir.
  • Kabir ziyaretleri gerçekleştirilir.
  • Hasta ziyaretleri gerçekleştirilir.
  • Yaşlı insanları ziyaretler gerçekleştirilir.

124
9
9
2
2
7
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.