Bayram Hilali göründü mü

Bayram Hilali göründü mü
Hilal göründü mü sorusu, Ramazan Bayramı'nın ilk günü için önem arz ediyor. Oruç tutmaya başlanan ilk günü ve Ramazan'ın son gününü hilale bakarak analiz eden Müslümanlar için beklenen haber geldi.

Her Ramazan ayı öncesi ve bitiminde gündeme gelen 'Hilal göründü mü?' sorusu, bu yıl da değişmedi. Hilalin görünmesiyle birlikte Ramazan ayına başlayan ve tekrar görülmesiyle sona erdiren bazı ülkeler dolayısıyla 'Hilal göründü mü' sorusu gündemde yer alıyor. İşte, Ramazan Bayramı öncesi araştırılan 'Hilal göründü mü?

2022 yılı resmi takvime göre ;

1 Mayıs Pazar Arefe günü
2 Mayıs Pazartesş Bayramın 1. günü,
3 Mayıs Salı Bayramın 2. günü,
4 Mayıs Çarşamba Bayramın 3. günüdür.

Hilal ile ilgili olarak Hz. Peygamber (s.a.v)'den bize intikal etmiş hadisler bir hayli çoktur.

Ebu Hureyre (r.a), Peygamber Efendimiz (s.a.v)'in şöyle buyurduğunu söyler: "Ramazan orucunuzu hilali gördüğünüzde tutun. Hilali gördüğünüzde açın. Şayet hava kapalı olursa (ay'ın tespitine engel olursa) otuza tamamlayınız" (Buhari, Savm, II; Müslim, Siyam, 19, H. No: 1081; Nesâî, Siyam, 9; Darimi, Sivam, 2; Ahmed b. Hanbel, II, 422).

Bu hadis ilk bakışta hilali çıplak gözle görmedikçe oruca başlanmayacağı ve bayram edilmeyeceği fikrini uyandırmaktadır. Konu ile ilgili diğer rivayetler değerlendirildiğinde, bu hadislerin amacının günün şartları içinde en uygun uygulamanın öğretilmesi olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim bir rivayette Hz. Peygamber (s.a.s.), “Biz ümmî bir toplumuz; hesap ve okuma yazma bilmeyiz. Şunu biliriz ki ay, ya 29 ya 30 gündür.” (Buhârî, Savm, 13; Müslim, Sıyâm, 15; Ebû Dâvûd, Savm, 4) buyurarak, kamerî aybaşlarının belirlenmesinde hesap yöntemine de başvurulabileceğine işaret etmiş olmaktadır.

Ankara ve Mekke için 2022 yılı 1443 Şevval Hilalinin Şemaları

30 Nisan 2022 Cumartesi günü Greenwich saatiyle 20:28'de İÇTİMÂ, 01 Mayıs 2022 Pazar günü Greenwich saatiyle 13:23'de RU'YET olacak ve hilal ilk defa Asya Kıtasının güneydoğusundan ve Hint Okyanusu'ndan itibaren görülmeye başlayacaktır.

İçtima günü olan 30 Nisan 2022 Cumartesi günü Ankara'da 18 dakika, Mekke'de ise 15 dakika önce hilal batacaktır. Güneş battığı anda hilal Mekke'de 03° 13', Ankara'da 03° 03' ufkun altında bulunacaktır. Hilal görülme kriterleri sağlanmadığı için Ankara ve Mekke'den hilal görülemeyecektir.

Ru'yet günü olan 01 Mayıs 2022 Pazar günü Ankara'da 45 dakika, Mekke'de ise 38 dakika sonra hilal batacaktır. Güneş battığı anda hilal Mekke'de 07° 21', Ankara'da 06° 57' ufkun üstünde bulunacaktır. Hilal görülme kriterleri sağlandığı için her iki şehirden de hilal görülecektir.

Şevval ayının ilk günü olan 02 Mayıs 2022 Pazartesi günü ay güneşten; Ankara'da 1 saat 47 dakika, Mekke'de 1 saat 32 dakika sonra batmakta ve güneş battığı anda hilal, Ankara'da 17° 30', Mekke'de ise 18° 33' ufkun üstünde bulunacaktır. 02 Mayıs 2022 Pazartesi günü aynı zamanda Ramazan Bayramının 1. günü olacaktır.

2
8
2
0
1
1
9
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum