Bayram Namazı nasıl kılınır

Bayram Namazı nasıl kılınır
Bayram, sevinç günü demektir. Topluca kılınan bayram namazları; Müslümanlar arasındaki birlik ve beraberliğin güzel bir göstergesidir. Bayram namazına nasıl niyet edilir, kaç rekattır, hükmü nedir?

Yılda iki dini bayramımız vardır:

1) Ramazan Bayramı
2) Kurban Bayramı,

Cuma namazı farz olan kimselere, bayram namazlarını kılmak vacibtir. Bayram namazı iki rek'attir. Cemaatle kılınır. Bayram namazlarında ezan okumak, ikamet getirmek yoktur. Bayram hutbesi sünnettir ve namazdan sonra okunur. Cuma hutbesi ise farzdir, namazdan önce okunur.

Diğer namazlardan farklı olarak bayram namazlarının birinci rek'atinda üç, ikinci rek'atinda da üç kere olmak üzere fazladan altı tekbir alınır. Bunlara ''Zevaid'' tekbirleri denir.

Dinî bayramlar, Müslümanlar için çok önemlidir. Müslümanlar, bayram sabahı camilerde toplanarak bir araya gelir. Birlikte namaz kılarak dua eder. Bayram namazı, Ramazan ve Kurban Bayramlarında, yılda iki kez eda edilir. İki rekâtlı bir namazdır ve kılınması vaciptir.

Ramazan ve Kurban Bayramı Namazının Kılınışı Birinci Rek'at:

1 ) Cemaat düzgün sıralar halinde imamın arkasında yer alır ve ''Niyet ettim Allah rızası için Ramazan veya Kurban Bayramı namazını kılmaya, uydum imama" diye niyet eder.

2) imam ''Allahü Ekber'' deyip ellerini yukarıya kaldırınca. cemaat de ''Allahu Ekber'' diyerek ellerini yukarıya kaldırıp göbeği altına bağlar.

3) Hem imam, hem de cemaat gizlice ''Sübhanekeyi okur. Bundan sonra üç kere tekbir alınır. Tekbirlerin alınışı şöyledir:

Birinci Tekbir: İmam yüksek sesle, cemaat da onun pesinden gizlice ''Allahü Ekber'' diyerek (iftitah tekbirinde olduğu gibi) ellerini yukarıya kaldırıp sonra aşağıya salıverirler. Burada kısa bir süre durulur.

ikinci Tekbir: İkinci defa ''Allahü Ekber'' denilerek eller yukarıya kaldırılıp yine aşağıya salıverilir ve burada da birincide olduğu kadar durulur.

Üçüncü Tekbir: Sonra yine ''Allahü Ekber'' denilerek eller yukarıya kaldırılır ve aşağıya salıverilmeden bağlanır.

4) Bundan sonra imam, gizlice ''Euzü Besmele'', açıktan fatiha ve bir sure okur .(Cemaat bir şey okumaz, imami dinler)

5 ) Rüku ve secdeler yapılarak ayağa (ikinci rek'ata) kalkılır ve eller bağlanır .

Ramazan ve Kurban Bayramı Namazının Kılınışı ikinci Rek'at:

6) İmam gizlice Besmele, açıktan da fatiha ve bir sure okur. Sure bitince imam yüksek sesle, cemaat da içinden (birinci rek'atta olduğu gibi) üç kere daha tekbir alır, üçüncü tekbirden sonra eller bağlanmadan, dördüncü tekbir ile rükua varılır,.sonra da secdeler yapılarak oturulur.

7) Oturuşta imam ve cemaat, Ettehiyyatü, Allahümme salli, Allahümme barik ve Rabbena atina duasini okuyarak önce sağa, sonra sola selam verip namazı bitirirler. Namazdan sonra hutbe okunur. Kurban bayramı namazının kılınışı da bunun gibidir. Sadece niyeti değişiktir.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.