Beyin Ne İşe Yarar? metni cevapları

Beyin Ne İşe Yarar? metni cevapları
4. Sınıf Türkçe Koza Yayınları Beyin Ne İşe Yarar? Metni Sayfa 240, 241, 242, 243, 244, 245 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Beyin Ne İşe Yarar? Metni Sayfa 240 Cevapları

HAZIRLIK

1. Sizce beyin, vücudumuzdaki organları nasıl kontrol ediyor olabilir?

Elektriksel sinyallerle kontrol ediyor olabilir. Sinir hücreleri vasıtasıyla ilgili organa sinyal göndererek uzaktan kumanda ediyor olabilir.

2. Sizce bilgisayarlar insan beyninden daha zeki midir? Neden?

Daha zeki değildir. Bilgisayarlar, önceden yazılmış programlar sayesinde işlem yaparlar. Beyin işe her şeyi kendi kendine öğrenerek işlem yapar.

Beyin Ne İşe Yarar? Metni Sayfa 242 Cevapları

1. ETKİNLİK

Metni okumanızı aşağıdaki ölçütlere göre değerlendiriniz.

Değerlendirmenizi kendiniz yapabilirsiniz.

2. ETKİNLİK

Aşağıda, okuduğunuz metinden alınan bazı kelime ve kelime grupları verilmiştir. Kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Ardından aşağıdaki oyunu oynayınız.

sinir sistemiİnternet ağıorganmesajduyuuyarı
hafızasesgözburunkokukalp
tostcevizyönetmekişlemişlemkabuk
kafatasıbilgisayarklavyekaskolparmak

KELİME OYUNU

Dörder kişilik gruplara ayrılınız. İş birliği içerisinde grubunuza bir isim belirleyiniz,
sonra bir arkadaşınızı grubunuzun sözcüsü olarak seçiniz. Öğretmeninizin yönlendirmesiyle tahtaya çıkarak yan yana sıralanınız.

Sözcü olarak seçilen kişi dışındaki üç kişi, yukarıdaki kelime ya da kelime gruplarından birini seçer ve bunları söylemeden kelime ya da kelime gruplarının çağrıştırdığı bir
kelimeyi grubun sözcüsüne söyler. Sözcü, arkadaşlarının söylediklerinden hareketle seçilen kelimeyi bulmaya çalışır. Gruplar buldukları her kelime için 1 puan alırlar. En çok
puanı alan grup oyunu kazanır.

Oyuna bütün kelimeler bitinceye kadar devam ediniz. Metinde anlamını bilmediğiniz diğer kelimeleri de oyuna dâhil edebilirsiniz. Oyun sonrasında kelimelerle ilgili
tahminlerinizi sözlük anlamlarıyla karşılaştırmayı unutmayınız. Anlamını öğrendiğiniz
kelime ve kelime gruplarını anlamlarıyla birlikte sözlüğünüze yazınız.

Beyin Ne İşe Yarar? Metni Sayfa 243 Cevapları

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.

• Vücudumuzdaki haberleşme ağının adı nedir?

Cevap: Sinir sistemidir.

• Sinir sitemindeki mesajlar kaç kilometre hızla hareket eder?

Cevap: 240 km hızla hareket eder.

• Vücudumuzun fonksiyonlarını yöneten ve denetleyen organ hangisidir?

Cevap: Beynimizdir.

• Kafatası kaç parçadan oluşmaktadır?

Cevap: Sekiz parçadan oluşmaktadır.

• Sinir sitemi beyinle nasıl iletişim kurar?

Cevap: Sinir sisteminin beyne ilettiği mesajlarla iletişi kurar.

• Metnin konusu nedir?

Cevap: Beynimizin çalışma şekli

• Metnin ana fikri nedir?

Cevap: Beynimiz, vücudumuzun tüm fonksiyonlarını yöneten ve denetleyen kontrol merkezidir.

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metne farklı iki başlık belirleyiniz. Bu başlıkları ve bunları seçme nedenlerinizi yazınız.

Birinci Başlığım: Beynimiz
Bu başlığı seçme nedenim: Metin, beynimiz ile ilgili bilgiler verdiği için.

İkinci başlığım: Vücudumuzun Kontrol Merkezi
Bu başlığı seçme nedenim: Metin, vücudumuzun tüm fonksiyonlarını yöneten ve denetleyen kontrol merkezi olan beyni anlattığı için.

5. ETKİNLİK

Metinden hareketle beynimizin çalışma şeklini düşününüz. Çevrenizde gördüğünüz teknolojik araç ve gereçlerden hangisi ya da hangileri bu şekilde çalışıyor? Nedenleriyle birlikte aşağıdaki yazma alanına yazınız.

Televizyon kumandası bu şekilde çalışıyor. Televizyon, kumandadan gelen sinyallere göre kanal değiştirme, ses açma gibi işlevleri yerine getiriyor.

Beyin Ne İşe Yarar? Metni Sayfa 244 Cevapları

6. ETKİNLİK

TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) “06-15 Yaş Grubu Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Medya” araştırması sonucunda verilen aşağıdaki bilgileri okuyarak grafiği inceleyiniz. Grafikle ilgili soruları cevaplayınız.

06-15 Yaş Grubu Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Medya

2013 yılı Nisan ayında gerçekleştirilen bu araştırmada 6-15 yaş grubu genel olmak üzere, farklılıkları daha iyi gözlemleyebilmek için yaş grubu 06-10 ve 11-15 olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu araştırma sonucunda ülkemizdeki çocukların hemen hemen yarısının her gün İnternet kullandığı ve bilgisayar kullanım yaşının ortalama 6-10 yaş grubu için 6, 6-15 yaş grubu için 8 olduğu saptandı. Bu grupların bilgisayar, İnternet ve cep telefonu kullanımı
aşağıdaki grafikte gösterilmiştir.

1. En çok bilgisayar kullanan yaş grubu hangisidir?

Cevap: 11 – 15 yaş grubu çocuklar

2. En az cep telefonu kullanan yaş grubu hangisidir?

Cevap: 06 – 10 yaş grubu çocuklar

3. İnterneti en çok kullanan yaş grubu hangisidir?

Cevap: 11 – 15 yaş grubu çocuklar

4. Cep telefonunu en çok kullanan yaş grubu hangisidir?

Cevap: 11 – 15 yaş grubu çocuklar

5. Çocukların bu yaşlarda İnternet ve cep telefonunu kullanarak zaman geçirmelerini doğru buluyor musunuz? Neden?

Cevap: Zamanlarının çoğunu internet ve cep telefonu kullanarak geçirmelerini doğru bulmuyorum. Bu sürede yapılacak kitap okuma, ders çalışma, yaratıcı oyunlar oynama, sosyalleşme gibi çocuk gelişimine daha faydalı aktiviteler var.

6. Siz zamanınızın ne kadarın İnternet kullanarak geçiriyorsunuz? Gereğinden fazla İnternet kullanmanın zararları hakkındaki düşüncelerinizi açıklayınız.

Cevap: Gereğinden fazla internet kullanılırsa çocuklar sosyal yaşantıdan uzaklaşır. Sağlık sorunları meydana gelir. Ders notları düşer. İletişim güçlükleri yaşarlar.

7. ETKİNLİK

“Bilim ve teknolojideki gelişmeler sonucunda gelecekte insan beynine benzer bir makine yapılabilir mi? Eğer yapılırsa bu makine hangi alanlarda kullanılabilir? Sizce böyle bir buluş yapılmalı mı?” sorularından hareketle bir yazma konusu belirleyiniz. Yazınızı sonraki sayfada yer alan alana yazınız. Yazmaya başlamadan önce yazmak istediğiniz konuda yer vereceğiniz bölümleri zihninizde tasarlayınız. Yazınıza başlık koymayı unutmayınız.

Beyin Ne İşe Yarar? Metni Sayfa 245 Cevapları

Bence gelecekte insan beynine benzer bir makine yapılabilir. Bu makine bilimsel araştırmalarda kullanılabilir. İnsan beyni her ne kadar mükemmel olsa da işlem yapma hızı düşüktür ve hata yapma olasılığı vardır. Böyle bir makine yapılırsa daha hızlı işlem yapılabilir. İşlemler hatasız olur. Böylece bilimsel araştırmalardan daha hızlı, hatasız ve daha faydalı sonuçlar alabiliriz. 

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

Dünyaca ünlü bilim insanımız olan Aziz Sancar hakkında güvenilir kaynaklardan araştırma yapınız. Araştırma sonucunda edindiğiniz bilgileri kullanarak Aziz Sancar hakkında bir konuşma hazırlayınız. Konuşmanızı hazırladıktan sonra birkaç kez prova yapınız.

Konu ile ilgili bilgilere buradaki haberimizden ulaşabilirsiniz. Tıklayınız

Kaynak:Eğitim Sistem

450
429
1192
236
215
217
518
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum