Beyin yarım kürelerinin görevleri

Beyin yarım kürelerinin görevleri
Beyin yarım kürelerinin görevleri konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sağ beyin; Bilgiyi bir bütün olarak ve resimle işler. Tasvir ve semboller kullanır; resimlere şekillere ve renklere tepki verir. Sözel ifadeler dışında; müziğe vücut diline, dokunmaya tepki verir. Sezgicidir, önsezilerini ve hislerini takip eder. Nesnelerle soyut değil, duygusal olarak ilişki kurar. Uzaysal ilişkileri kullanır. Duygusal ve yaratıcı taraftır. Görerek ve duyarak öğrenir. Fanteziye, şiire, mecaza meraklıdır. Ayrıca vücudun sol bölümündeki duyusal organları ve vücut hareketlerini kontrol eder.
Sol beyin; Konuşma ve dil merkezidir. Analitik (adım adım ) düşünür. Mantıklı( akılcı yaklaşım) ve sistematiktir. Bilgiyi ardışık ve doğrusal işler. Ayrıntıcıdır. Sayısal işlemlerde üstündür. Sebep- sonuç ilişkilerini kullanır. Ayrıca vücudun sağ tarafındaki duyu organlarını ve vücut hareketlerini kontrol eder.

Beynin sol yarım küresinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Çözümleme yeteneğinin kontrol edilmesi
  • Sayısal yeteneğin kontrol edilmesi
  • Bilimsel yeteneğin kontrol edilmesi
  • Düşünme kontrolü
  • Mantık yürütme kontrolü
  • Konuşmanın ve yazmanın kontrolü
  • Sağ el ile gerçekleştirilen becerilerin kontrolü

Beynin sol yarım küresi de sağ yarım küre gibi pek çok görevi kontrol eder. Beynin sağ ve sol yarım küreleri uç beyin olarak adlandırılır. Uç beyin ön beyinde yer alır. Ön beyni oluşturan diğer kısım ara beyindir.

Beynin sağ ve sol yarım kürelerinin vücutta kontrol ettiği kısımlar birbirlerinden farklı ve birbirine zıttır. Yani sağ yarım küre vücudun sol tarafını kontrol ederken, sol yarın küre vücudun sağ tarafını kontrol eder. Bu yüzden sol yarım küre sağ elin hareketlerini, sağ yarım küre ise sol elin hareketlerini yönetmekle görevlidir.

Beyin Yarım Kürelerinin Kısımları

Beynin her bir kısmı vücutta farklı bir işlevi yerine getirmekten sorumludur. Bu kısımlar daha iyi anlaşılabilmesi için dört bölüme ayrılır. Şimdi bu bölümleri sıralayalım:

  • Ön lop
  • Yan lop
  • Şakak lobu
  • Arka lop

Ön (Frontal) Lop: Vücudun istemli şekilde yaptığı hareketleri bu kısım kontrol eder.

Yan (Parietal) Lop: Bu kısım vücutta dokunma, titreme, acıma, sıcaklık gibi duyuların yanı sıra söylenenlerin ve okunanların anlaşılmasını sağlar.

Şakak (Temporal) Lobu: Bu kısım canlının duyduklarını ve kokladıklarını algılamasını sağlar.

Arka (Oksipital) Lop: Bu kısım da canlının gördüklerini algılamasını sağlar.

326
85
326
90
116
85
111
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.