Bilim insanı olmak

Bilim insanı olmak
Bilim insanı olmak ister misiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Üniversite ya da araştırma kurumlarında görev alan, özgün araştırmalar yapan ve hizmet verdiği bilim alanında yeni bilgiler bulan kişilere verilen isimmiş.

Bilim insanı ya da bilimci, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir. Daha sınırlı anlamda ise bilimsel yöntem kullanan bir bireydir. Kişi bilimin bir veya birden fazla alanında uzman olabilir. Bilim insanları; fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlar da dâhil olmak üzere bilimin tüm alanlarında araştırmalar yaparlar. Onlar olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik olarak cevaplama yoluna giden insanlardır. Doğaları gereği meraklı ve iyi organize insanlardır. Diğer insanların aksine, bilim insanları bir şeyleri gözlemleme yeteneğine ve gözlemlediklerinde bir şeyler görebilme yetisine sahip olurlar.

Bilim insanının özelikleri

  • Araştırma yapmayı seven, şüpheci, meraklı ve çalışkan biri olmalısın.
  • Okumayı sevmeli ve sabırlı olmalısın.
  • İyi bir gözlemci olmalı ve sürekli not tutmalısın.
  • Gündemi ve gelişmeleri takip etmelisin.
  • Tarafsız ve objektif olmalısın.
  • Matematik, geometri, astronomi, fizik, kimya ya da biyoloji gibi dallarda eğitim veren okullarda eğitim almalı ve kendini geliştirmelisin.
  • Araştırma kurumları ya da üniversitelerde staj yapmalı, araştırmalara katılmalı ve sürekli yenilikleri takip etmelisin.

Bilinen ünlü bilim insanları

Ali Kuşçu: 15. yüzyılda Osmanlı Devleti sınırlarında yaşamış olan bilim insanı astronomi, dil bilimi ve matematik alanında çalışmış.

Isaac Newton: 1642 ile 1727 yılları arasında yaşamış Isaac Newton, matematik, astronomi ve ilahiyatla ilgilenmiş. Kütle çekim yasası ile ilgili büyük araştırmalara imza atmış bilim insanı kafasına düşen elmayla tanınıyor.

Michael Faraday: Akademik olarak çok eğitimli olduğu söylenemeyen Michael Faraday, elektromanyetik indükleme yasasını bulmuş.

Charles Darwin: Evrim teorisinin kurucusu olan bilim insanı, 1809-1882 yılları arasında yaşamış.

Nikola Tesla: Edison’la birlikte çalıştıktan sonra başka araştırmalar da yapan Tesla, ilk insan yapımı şimşeği oluşturmuş.

Louis Pasteur: Fransız bilim insanı, kuduz aşısını bulmuş.

Thomas Edison: Fonograf, endüstriyel elektrik, ampulü geliştiren bilim insanıymış.

Albert Einstein: Zor bir hayatı olan bilim insanı İzafiyet ya da diğer adıyla Özel Görelilik Kuramı’nı geliştirmiş.

Marie Curie: Fizik ve kimya alanında çalışmalar yapan Curie, radyoaktiviteyi keşfetmiş.

Aziz Sancar ismini duydun mu, kendisi dünyaca tanınmış bir bilim insanı. Peki, “Bilim insanı Aziz Sancar ne yapmıştır?”.

Biyokimyager olan Aziz Sancar, 1946 Savur doğumlu. Yıllardır Amerika’da yaşayan değerli bilim insanımız, hücreler ve DNA’lar ile ilgili araştırmaları ile 2015 Nobel Kimya ödülünü kazanmış.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.