Bilimsel yöntemin aşamaları nelerdir

Bilimsel yöntemin aşamaları nelerdir
Bilimsel yöntemin aşamaları nelerdir, bilimsel yöntemin çözüm aşamaları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bilimlerin temel amacı, olayların açıklamasını yapmak ve gözlemlenen olaylarla diğer olaylar arasında bir yargıya ulaşarak genellemeler elde etmektir. Bu amacı gerçekleştirmek için kullanılan araç, bilimsel yöntemdir. Bilimsel yöntem, olguları tasvir etme ve açıklama amacıyla izlenen sistemli bilgi edinme yoludur. Bu yöntemin temelinde, sorulara gözleme ve deneye dayalı cevap arayışı bulunur. Klasik anlayışa göre bilimsel bilgi; olguların sıralandığı, deneye dayalı tümevarım ile ulaşılan bilgidir. Bu anlayışa dayalı bilimsel yöntemin uygulanma süreci belirli aşamalardan geçer.

Problem aşaması: İncelenecek konuyla ilgili sorunlar net biçimde ortaya konur.
Gözlem aşaması: Problemle ilgili veriler toplanır, sınıflandırılır ve düzenlenir. Böylece problemin sınırları çizilir.

Hipotez aşaması: Verilere dayalı ve henüz denenmemiş çözüm önerisi hazırlanır.
Deney aşaması: Olayların nedenlerini bulmak için belirli koşullar oluşturularak hipotez sınanır. Hipotezin olguları tarafından desteklenip desteklenmediğine bakılır.

Teori aşaması: Hipotez doğrulanıyorsa teori oluşur, doğrulanmıyorsa yeni bir hipotez kurulur.
Yasa aşaması: Doğrulanmış hipotez olan teori, sayılarla ifade edilirse yasa ortaya çıkar. Yasa, olaylar arasında değişmez neden-sonuç ilişkisini gösterir.

52
31
31
53
57
31
53
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.