Bir Anı Dinleme Metni Cevapları

Bir Anı Dinleme Metni Cevapları

Bir Anı dinleme metni etkinlik, 3. Sınıf Türkçe telafi programı soruları ve cevaplarına yazımızın devamından ulaşabilirsiniz.

GÖREV ZAMANI

Bugün Cahit Arf ile tanıştık. Sizde Ali Kuşçu, Aziz Sancar gibi başka bir bilim insanımız ile ilgili araştırma yapınız. Öğrendiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Ali Kuşçu asıl adı Ali Bin Muhammed (1403, Semerkand - 16 Aralık 1474, İstanbul), Timur İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu'nda bir astronom, matematikçi ve dil bilimcidir.

Aziz Sancar, hücrelerin hasar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları ile 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazananan, Nobel ödülü alan ikinci, bilim alanında bu ödülü alan ilk Türk olan Aziz Sancar akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanıdır.

GELECEK DERS HAZIRLIK

Okuduğunuz kitaplar arasından en beğendiğiniz kitabı sınıfa getirerek arkadaşlarınıza tanıtınız.

1. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metinde anlamını bilmediğiniz kelimelerle ilgili etkinliği yapınız.

bilimsel:Kelimenin sözlükteki anlamı: Bilimle ilgili, bilime dayanan, ilmî

Bu kelimeyle kurduğum cümle: Bilimsel araştırmalara Dünya 4,54 milyar yıl yaşındaymış.

bilim insanı:Kelimenin sözlükteki anlamı: Bilimsel çalışmalarla uğraşan kimse

Bu kelimeyle kurduğum cümle: Bilim insanı olabilmek için merak duygumuzun gelişmiş olması gerekir.

didinmek:Kelimenin sözlükteki anlamı, hiç durmadan, kendini yıpratırcasına çalışmak, çalışıp çabalamak.

Bu kelimeyle kurduğum cümle: Babam Bu duruma gelinceye değin çok didindi.

2. ETKİNLİK

Soruları dinlediğiniz metne göre cevaplandırınız.

1. Cahit Arf hakkında öğrendiklerinizi söyleyiniz. Yazınız.

Cevap: Cahit Arf çok yönlü bir bilim insanıdır. Yüksek matematik ile ilgilenmektedir. Çalışma arkadaşları ve öğrencileri ile çok iyi ilişkiler kurmuştur.

2. Cahit Arf hangi bilim dalıyla ilgilenmiştir?

Cevap: Yüksek matematik ile ilgilenmişti.

3. Cahit Arf evinin bahçesinde ne yapmıştır?

Cevap: Piknik düzenlemiştir.

4. Cahit Arf, Küçük Ali’ye neden “Eli Akıllı Ali” ismini takmıştır?

Cevap: Çocuk, masa lambasının tüm parçalarını söküp tekrar birleştirebildiği için Cahit Arf ona “Eli Akıllı Ali” ismini takmıştır.

3. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini belirleyiniz.

Metnin konusu:

Cahit Arf’ın küçük bir çocukla ilgili anısı.

Metnin ana fikri:

Çocukların her yaptığı olumsuz davranışı yaramazlık olarak değerlendirmemeli, gelişimleri için onları desteklemeliyiz.

4. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metne uygun başlık yazınız.

Yaramazlık mı, Ustalık mı?

5. ETKİNLİK

Dinlediğiniz metindeki çocuğun yaptıklarıyla ilgili düşüncelerinizi yazınız.

Metinde yaşanan olay, çocukların her yaptığı olumsuz davranışı yaramazlık olarak görülmemesi, gelişimleri için onların desteklenmesi gerektiği çok iyi bir şekilde anlatılıyor.

6. ETKİNLİK

Bilim insanlarının ortak özellikleri nelerdir? Söyleyiniz yazınız.

Bilim insanları; başarılı, yaratıcı zekaya sahip, meraklı, disiplinli, kararlı, zorluklar karşısında yılmayan, sabırlı, cesur, şüpheci ve karşılaştıkları durumlara tarafsız olarak yaklaşabilen kişilerdir.

7. ETKİNLİK

Okulda öğretmenleriniz ve arkadaşlarınızla ilgili yaşadığınız. Bir anınızı anlatınız. Yazınız.

Başınızdan geçen olaylara göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

8. ETKİNLİK

Şiiri vurgu, tonlama ve telaffuzlara dikkat ederek okuyup ezberleyiniz. Soruları okuduğunuz şiire göre cevaplayınız.

A.

1- Cümleye nasıl başlamalıyız?

Cevap: Büyük harfle başlamalıyız.

2-Nasıl yazmaya gayret etmeliyiz?

Cevap: Güzel yazmak için gayret etmeliyiz.

3- Sandalyede niçin düzgün oturmalıyız?

Cevap: Kemik sağlığımız için düzgün oturmalıyız.

4- Cümlemizi yazmayı bitirince niçin düşünmeliyiz?

Cevap: Hangi noktalama işaretini koyacağımızı belirlemek için düşünmeliyiz.

5- Soru cümlelerini sonuna hangi noktalama işaretini koymalıyız?

Cevap: Soru işareti koymalıyız.

6- Hangi cümlelerin sununa ünlem işareti koymalıyız?

Cevap: Anlamında korku, sevinç, heyecan, coşku olan cümlelerin sonuna ünlem işareti koymalıyız.

7-Şiirimizde hangi noktalama işaretlerinin adı geçiyor? Adlarını yazınız.

Cevap: Nokta, soru işareti, ünlem, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, kesme işareti.

8- Dilimizi nasıl öğrenmeliyiz?

Cevap: Doğru öğrenmeliyiz.

B.

NOKTA: Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur.
• Sıra bildiren sayıların sonuna konur.
• Saat ve dakikaları ayırmak için kullanılır.

VİRGÜL: Aynı görevde olan kelimelerin arasına konur.
• Mektuplarda hitap kelimelerinden sonra konur.

KESME İŞARETİ: Özel isimlerden sonra gelen hal (Durum)
eklerini ayırmak için kullanılır. Durum ekleri (Hâl ekleri):
Konya’ya, İstanbul’a, İstanbul’da, İstanbul’dan

Verilen metindeki boşlukları uygun noktalama işaretleriyle doldurunuz.

1-) Sabah kahvaltısında peynir (,) bal (,) kaymak ve zeytin yedim (.)
2-) Hangi takımı tutuyorsun (?)
3-) Annem çok güzel bir yemek pişirdi (.)
4-) Halam (,) amcam ve babam beraber iken fotoğraflarını çektim(.)
5-) Okula yürüyerek mi geldin (?)
6-) Fatihler nerede oturuyor (?)
7-) Bugün ödevimi erkenden bitirdim (.)
9-) Teyzem kekin içerisine çikolata(,) çilek ve böğürtlen koymuş(.)
10-) Babam her gün mutlaka gazete alır (.)
13-) İlkokul 3 (.) sınıfa gidiyorum (.)
14-) Annem(,) kardeşim (,) ablam (,) ağabeyim ve babam benim için vazgeçilmezdir(.)
15-) Saat 08 (.) 10’da uçak kalkacak (.)

9. ETKİNLİK

YENİ İLETİ
Kime: Ahmet Aydın
Konu: Doğum günü davetiyesi
Sevgili Dayıcığım (,)
Nasılsın (?) İyi misin (?) Sizleri çok özledim(.) 01(.)07(.)2020 tarihinde doğum günümü kutlayacağız (.) Doğum günümde yengemi, Tuğçe() yi ailecek sizleri aramızda görmek istiyoruz. Geleceğiniz günü sabırsızlıkla bekliyorum (.)

Tarih:……………..
Ad Soyadı

GÖNDER

10. ETKİNLİK

İzlediğiniz bir filmi tanıtınız. Filmle ilgili görüş ve düşüncelerinizi belirterek anlatınız.

İzlediğiniz filmlere göre bu etkinliği siz yapabilirsiniz.

11. ETKİNLİK

NESNE VE ŞEKİL GRAFİĞİ OLUŞTURALIM TABLOLARI YORUMLAYALIM

Okulumuz 3. Sınıf öğrenci sayıları aşağıdaki şekil grafiğinde verilmiştir. Şekil grafiğindeki verileri kullanarak soruların cevaplarını yazınız.

Aşağıdaki soruları şekil grafiğine göre cevaplayınız.

1- Bu sınıfta kaç kız öğrenci vardır?

Cevap: 13×4= 52 kız öğrenci vardır

2- Bu sınıfta kaç erkek öğrenci vardır?

Cevap: 9×4= 36 erkek öğrenci vardır

3- Bu sınıfta toplam kaç öğrenci vardır?

Cevap: 52+36= 88 öğrenci vardır

4- Kız öğrenciler, erkek öğrencilerden kaç eksiktir?

Cevap: (Not: Soru yanlış sorulmuş. Doğrusu “Erkek öğrenciler, kız öğrencilerden kaç eksiktir?” ya da “Kız öğrenciler, erkek öğrencilerden kaç fazladır?” olmalıydı.) Buna göre:

Kız öğrenciler, erkek öğrencilerden 52-36= 16 fazladır.

Erkek öğrenciler, kız öğrencilerden 52-36= 16 eksiktir.

12. ETKİNLİK

Beş duyu organımızla algıladığımız, gerçekleşmesi mümkün olayların anlatıldığı ifadelere gerçek ifadeler denir.Beş duyu organımızla algılayamadığımız gerçekleşmesi mümkün olmayan ifadelere hayal ürünü ifadeler denir.

Hayal ürünü olanlara H, gerçekleşmesi mümkün olanlara G yazalım

Annem bugün ayva reçeli yaptı.G
Dedemle ağaçlarla konuşa konuşa eve geldik.H
Serçe güzel şarkılar söyleyerek uçuyordu.H
Aynaya bakınca kendisini dev gibi görüyordu.H
Dünyamızdaki tatlı su kaynakları yavaş yavaş tükeniyor.G
Köprüde balık tutuyorlardı.G
Kırmızı gül çok güzel kokuyordu.G
Rüzgâr ile Güneş yarışmaya başlamışlarH
Çarşamba günü sinemaya gideceğiz.G
Keloğlan uçan halıya binerek yola çıkmış.H

13. ETKİNLİK

A .MEKTUP NASIL YAZILIR

  • Mektup çizgisiz, temiz beyaz dosya kâğıdına yazılır.
  • Mektup, siyah veya mavi tükenmez ya da mürekkepli kalemle yazılır.
  • Mektup, bir seslenişle başlar: Canım Anneciğim, Sevgili Arkadaşım, Sayın Öğretmenim,
  • Mektup içten, anlaşılır bir dille ve okunaklı yazılmalıdır. Mektubun yazılacağı kâğıt; duygu, düşünce, istek ya da bir olay anlatıldıktan sonra aşağıdaki gibi doldurulmalıdır.
  • Kâğıdın sağ üst köşesine tarih atılır.
  • Adres yazılır
  • İmza atıldıktan sonra ad- soyadı yazılır

B- Mektup Zarfı Üzeri Yazma

Zarf üstünü yazarken şunlara dikkat edelim;
• Kullanacağımız mektup zarfı temiz ,lekesiz olmalı,; buruşuk olmamalıdır.
• Zarf üzeri mavi veya siyah tükenmez kalem ya da mürekkepli kalemle yazılmalıdır.
• Zarfın sağ üst köşesine göndericinin adı soyadı ve adresi yazılır.
• Zarfın orta kısmına alıcın adı soyadı ve adresi yazılır.

Kurallara uygun bir mektup yazınız.

11.08.2020

Canım Öğretmenim, 
Mektubuma başlarken en güzel dileklerimi sana sunmak isterim. Okulumuzun ilk açıldığı günden beri sınıfımıza güneş gibi girdiniz. Bizi bilgilerinizle aydınlattınız. Geleceğimize ışık tutarak hayatımızın akışına yön verdiniz. Siz bana kimi zaman anne ki mi zaman da bana bir koruyucu oldunuz. Sizin hakkınızı ödüyemem. Bizim yüksek bir yere çıkarılmamız için elinizden geleni yaptınız. Hepsinin bir anlamı olup hayat içerisinde başarıdan başarıya koşmamız için disiplinli olmamızı gösterdiniz. Bu satırları size,sizi ne kadar çok sevdiğimi anlatmak için yazsam bile az olur.

Sözlerime son verirken şunları söylemek isterim: Yüzünüzdeki o muhteşem gülümsemenizi ve merhametinizi bizden hiçbir zaman esirgemeyin canım öğretmenim.

Sağlıcakla ve mutlulukla kalın.

Uzunçayır Mah. Uzun Sokok No: 10
34060 Eyüp / İstanbul

İmza
Elif Ak

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
181
197
57
110
180
24
228
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.