Bir pilot gökyüzünde yolunu nasıl bulur

Bir pilot gökyüzünde yolunu nasıl bulur
Bir pilot gökyüzünde yolunu nasıl bulur hiç düşündünüz mü, bir gemi kaptanı yolunu kaybetmeden okyanusta istediği limana nasıl ulaşır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Pilotlar ve gemi kaptanları gidecekleri yerlere haritalar yardımıyla ulaşırlar. Sadece onlar değil, belediyeler yol yaparken, madenciler maden ararken, meteorologlar meteorolojide haritalardan kendilerine özgü şekilde yararlanırlar.

Yeryüzünün ya da bir parçasının, kuşbakışı görünüşüyle belli bir orana göre küçültülüp bir düzlem üzerine geçirilmesine harita denir. Bir çizimin harita özelliği taşıması için o çizimin kuşbakışı görünüm ile belirli bir oranda küçültülerek düzleme aktarılmış olması gerekir. Haritalarda kullanılan küçültme oranına ise ölçek denir.

Dünya üzerinde herhangi bir yerin konumunu belirlemek için haritalarda bulunan paraleller ve meridyenlerden yararlanırız. Örnek olarak günlük hayatımızda kullandığımız yolbul (navigasyon) uygulaması konum bilgisini paraleller ve meridyenlere göre yapmaktadır. Paraleller ve meridyenler aslında gerçekte olmayan, bilim insanlarının Dünya üzerinde bazı hesaplamaları daha rahat yapabilmek ve yer yön tayin edebilmek amacıyla ortaya çıkardıkları hayalî çizgilerdir.

38
2
59
0
18
17
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.