Bir sıvının viskozitesine etki eden faktörler

Bir sıvının viskozitesine etki eden faktörler
Bir sıvının viskozitesine etki eden faktörler nelerdir, Viskoziteyi etkileyen faktörler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir maddenin (akışkanın) akışkanlığa karşı gösterdiği direnç “viskozite” olarak ifade edilir. Yüksek viskoziteye sahip olan maddeler ‘ağdalı’ olarak da tanımlanır. Ortamın kalın akışlı olduğunu yüksek viskoziteden, ortamın ince akışlı olduğunu ise düşük viskoziteden anlarız. Sıvıların akışkanlığını moleküller arası çekim kuvvetlerinin artması azaltır. Böylece viskozitesi artış gösterir. Örnek olarak bal, pekmez ve reçel verilebilir. Aynı sıcaklıkta bu besinlerin viskozitesi sudan büyüktür.

Bir sıvının viskozitesine etki eden iki faktör bulunur.

Bunlar;

  • Sıvı cinsi
  • Sıcaklık

Sıvıdaki viskozite, sıvı molekülleri arasındaki etkileşimin artmasıyla artış gösterir.

Örnek: Gliserinin viskozitesi > Suyun viskozitesi

Sıvılarında moleküller arası çekim kuvvetleri sıcaklığın artması ile azalır. Böylece viskozite azalırken, akışkanlık artış gösterir.

Örnek: Balın ısıtılması durumunda akışkanlığı artarken, viskozitesi azalır.

Kaynak:Eğitim Sistem

256
135
229
18
10
63
277
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.