Birçok organik bileşiğin yapısındaki kimyasal bağlarda enerji mevcut olmasına rağmen ATP’yi canlılar için önemli yapan nedir

Birçok organik bileşiğin yapısındaki kimyasal bağlarda enerji mevcut olmasına rağmen ATP’yi canlılar için önemli yapan nedir
Birçok organik bileşiğin yapısındaki kimyasal bağlarda enerji mevcut olmasına rağmen ATP’yi canlılar için önemli yapan nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Hücrede gerçekleşen metabozlizma faaliyetleri için kullanılan enerji ATP tarafından sağlanmaktadır. ATP, Adenozin trifosfat'ın kısaltılmış halidir. ATP, riboz adı verilen 5C'lu bir şeker, bir adenin bazı ve üç Fosfat grubundan oluşmaktadır.

ATP, canlılarda enerji dönüşümü olayında görev almaktadır. Organik besinlerin kimyasal bağları enerji barındırmaktadır. Bu enerji yanma sonucunda hücrelere verilmektedir. Alınan enerji oksijenli ve oksijensiz solunum reaksiyonları ile ATP üretmek için kullanılmaktadır.

ATP hücre içinde depolanamaz, bu nedenle hücrede anında üretilip anında tüketilir. ATP bir hücreden diğerine aktarılamaz, her hücre ihtiyaç duyduğu ATP’yi kendisi üretir. ATP enerji birimi olmasının yanında hücrede RNA sentezine doğrudan katıldığından canlılar için önemlidir.

5
5
1
1
6
2
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.