Birinci Balkan Savaşı sırasında Enver Paşa önderliğindeki bazı İttihatçıları

Birinci Balkan Savaşı sırasında Enver Paşa önderliğindeki bazı İttihatçıları
Birinci Balkan Savaşı sırasında Enver Paşa önderliğindeki bazı İttihatçıların, hükûmet binasını basarak Sadrazam Kamil Paşa’yı zorla istifa ettirdiği olay aşağıdakilerden hangisidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : Birinci Balkan Savaşı sırasında Enver Paşa önderliğindeki bazı İttihatçıların, hükûmet binasını basarak Sadrazam Kamil Paşa’yı zorla istifa ettirdiği olay aşağıdakilerden hangisidir?

A) Vaka-i Hayriye
B) Babıali Baskını
C) 31 Mart Olayı
D) Kuleli Vakası
E) Çırağan Vakası

Bâb-ı Âli Baskını, Osmanlı İmparatorluğu'nda 23 Ocak 1913 günü Enver Bey ve Talat Bey'in başını çektiği bir grup İttihat ve Terakki üyesi tarafından hükûmet binası Bâb-ı Âli'nin basılmasıyla yapılan askerî darbe. Bu baskın sırasında Harbiye Nazırı Nâzım Paşa öldürülmüş, Sadrazam Kâmil Paşa'ya zorla istifası imzalattırılmıştır. Darbe sonrasında iktidar İttihat ve Terakki'nin eline geçmiştir.

1911 yılının son aylarında İttihat ve Terakki muhalifi Hürriyet ve İtilaf Fırkası kurulmuş, İstanbul'da yapılan ara seçimleri ise kazanmıştır. İttihat ve Terakki bunun üzerine bir sonraki seçimleri hileyle daha erken bir tarihe aldırmış ve yine hileli bir şekilde seçimleri kazanmıştır. Bunun üzerine Hürriyet ve İtilaf Fırkası yanlısı Halâskâr Zâbitân dağa çıkmış ve eylemleriyle Mehmed Said Paşa Hükûmeti'nin düşmesine sebep olmuştur. Ardından Ahmed Muhtar Paşa'nın sadrazamlığında yeni bir hükûmet kurulmuş fakat dört ay sonra Halâskâr Zâbitân'ın baskıları sonucu Ahmed Muhtar Paşa istifa etmiş ve bu hükûmet de dağılmıştır.

22
0
1
0
8
9
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.