Bitkiler boşaltım yaparken hangi yapılarını kullanırlar

Bitkiler boşaltım yaparken hangi yapılarını kullanırlar
Bitkiler nasıl boşaltım yapar, bitkilerde boşaltım nasıl gerçekleşir, bitkiler boşaltım yaparken hangi yapılarını kullanırlar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bitkiler kökleriyle, yapraklarıyla boşaltım yaparlar. Yapraklarında bulunan gözenekleri yardımıyla fazla suyu atan bitkiler, yapraklarını dökerek de boşaltım yaparlar.

İnsanlar ve hayvanlara göre bitkilerde boşaltım sistemi farklıdır. Bitkilerde boşaltımın yapılacağı bir organ bulunmamaktadır. Su bitkilerinde ise boşaltım difüzyon ile direkt olarak yapılmaktadır. Suyun fazlası stomalardan ve bitkilerin yapraklarının kenarlarında yer alan hidatot adı verilen yapılardan damlama ile atılmaktadır.

Bitkilerde boşaltım nasıl gerçekleşir

Boşaltım sistemi konusunda bitkilerin boşaltımının nasıl gerçekleştiği pek çok kişi tarafından araştırılan bir konudur. Bitkilerde boşaltım organı yapraklar olarak bilinmektedir. Bitkiler bünyesinde yer alan atık maddeleri yapraklarda su ile birlikte atmaktadır.

Hidatotlardan atılan su ile birlikte bazı tuzlarda atılmaktadır. Bunlar ile birlikte lentisellerden de CO2 atılmaktadır. Bazı bitkiler CO2 atımını inorganik tuzlar ve organik artıkları köklerinden difüzyon ile gerçekleştirmektedir. Çoğu bitkiler atık maddeleri yaprak dökümü ile vücuttan atmaktadır. Bu işlemi bitkiler suda çözünmeyen kristaller halinde yapraklardaki kofularda depo edilerek gerçekleştirmektedir. Ayrıca bitkilerin yapraklarında bulunan stomalar da vücutta yer alan CO2, fazla su ve CO2 ile atmaktadır.

96
95
27
27
27
27
362
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.